Αρθρίτιδα Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα ειναι μια φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα πόνο, οίδημα (φλεγμονώδης αντίδραση) και δυσκαμψία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας στο γόνατο κατα την οποία η αρθρική επιφάνεια προοδευτικά φθείρεται και καταστρέφεται λόγω φυσικής φθοράς ή μεταραυματικης αιτιολογίας. Κυρίως προσβάλει άτομα μεγάλης ηλικίας.

Σε μία φυσιολογική άρθρωση ο αρθρικός χόνδρος, καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες και επιτρεπει την ομαλή κίνηση μεταξύ αυτών. Σε ενα γόνατο που πάσχει απο αρθρίτιδα ο χονδρος γίνεται λεπτότερος, ή λείπει τελείως, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποκάλυψη του οστού απο κάτω. Σαν αποτέλεσμα, τα οστά αποκτούν μια πιο σκληρή υφή και επιπλέον στις άκρες τους,ως αντίδραση, δημιουργούνται οστεόφυτα. Ολα τα ανωτέρω προκαλούν πόνο, περιορισμό του εύρους κίνησης και οίδημα στην άρθρωση. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος χαρακτηρίζεται από πόνο ο οποίος είναι προοδευτικά αυξανόμενος κυρίως μετά από φόρτιση, παρατεταμένο βάδισμα, γονάτισμα και χρήση κλίμακος. Η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη, οιδηματώδης, έχει περιορισμένο εύρος κίνησης και σε προχωρημένες καταστάσεις αλλάζει η εικόνα του γόνατος αποκτώντας παραμόρφωση σε ραιβοτητα ή βλαισοτητα. Σε τελικά στάδια ο πόνος παραμένει ακόμη και στην ηρεμία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ύπνος του ασθενούς.

Τι ισχύει με το περπάτημα;

Σε περίπτωση αρθρίτιδας γόνατος τότε ο γιατρός θα σας συμβουλέψει την άσκηση όσο πιο συχνά γίνεται. Ακόμα και αν αυτή είναι σε καθημερινό επίπεδο. Άρα, στην αρθρίτιδα γόνατος, το περπάτημα είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται, ωστόσο με κάτω από ορισμένες συνθήκες. Δηλαδή, το περπάτημα για συγκεκριμένη ώρα και χωρίς μεγάλες αποστάσεις.

Αντίθετα, δεν ενθαρρύνεται τόσο πολύ η ανάβαση σε σκάλες ή άλλες αντίστοιχες κινήσεις που μπορεί όλοι να κάνουμε στην καθημερινότητα μας.

Τι ασκήσεις μπορώ να κάνω;

Ωστόσο, εκτός από το καθημερινό περπάτημα είναι καλό να γίνονται κάποιες ασκήσεις οι οποίες βοηθούν την όλη κατάσταση ακόμα περισσότερο, καθώς μέσα από αυτές τις ασκήσεις έρχεται η μυϊκή ανάπτυξη.

Ασκήσεις όπως κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα βοηθούν αρκετά τον ασθενή και είναι καλό να γίνονται. Αν είναι καλοκαιρινοί οι μήνες, είναι πολύ καλό ο ασθενής να περνάει αρκετές ώρες στην θάλασσα και να κολυμπάει αρκετά, ενώ τον χειμώνα μπορεί να πηγαίνει σε κάποια πισίνα για να βοηθάει ακόμα περισσότερο στην ενδυνάμωση των μυών.

Από την άλλη, υπάρχει και άλλες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε όπως οι ασκήσεις με λάστιχα οποιασδήποτε μορφής. Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα και να σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Τι είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα στο γόνατο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις συναντάμε δυο συνηθισμένες μορφές και είδη αρθρίτιδας. Η εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι ένα είδος. Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια αρκετά συχνή μορφή, όπου ο αρθρικός χόνδρος έχει μια σταδιακή φθορά και τις περισσότερες εκ των περιπτώσεων αυτό παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί ένα άλλο είδος όπου ουσιαστικά στις περισσότερες των περιπτώσεων μιλάμε για μια αυτοάνοσο νόσο που συνήθως κάνει την εμφάνιση της και στα δυο γόνατα. Σε αντίθεση με την εκφυλιστική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και δεν έχει συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που κάνει την εμφάνισή της.

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση. Ωστόσο ως κοινά συμπτώματα στην αρθρίτιδα γόνατος θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ο πόνος αλλά και η δυσκολία στην κίνηση του ασθενούς. Επίσης, τα σκαλιά είναι κάτι που δυσκολεύονται καθώς η νόσος αυτή εμφανίζει δυσκολία στην συγκεκριμένη κίνηση, όπως επίσης και μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά στην εμφάνιση στο γόνατο ως προς την κατεύθυνση που παίρνει. Τέλος, κάποιες φορές ο πόνος γίνεται πιο έντονος τις νυχτερινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, στο ραντεβού με τον γιατρό, μπορεί να σας ενημερώσει αναλυτικά για τα συμπτώματα και τα αίτια της νόσου, καθώς και να σας καθοδηγήσει για την κατάλληλη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση στην αρθρίτιδα γόνατος.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η ακριβής αιτία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αλλά πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες στην δημιουργία της όπως: τραυματισμός στοιχείων της άρθρωσης, κάταγμα του γόνατος, αυξημένο σωματικό βάρος, υπέρχρηση-καταπόνηση, λοίμωξη της άρθρωσης (σηπτική αρθρίτιδα), φλεγμονώδεις παθήσεις της αρθρώσης (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα), παθήσεις του συνδετικού ιστού κ.α.

Αρχικά στον ασθενή δίνονται οδηγίες για απώλεια βάρους, φυσικοθεραπεία, ενδυνάμωση (ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλων-οπίσθιων μηριαίων-μέσου γλουτιαιου, βελτίωση ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας), παγοθεραπεία, συμπληρώματα διατροφής και ενδαρθρικές έγχυσης ειδικών σκευασμάτων. Δεν υπάρχει περιορισμός στην βάδιση αρκεί αυτή να μην επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει και η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει μειωθεί σημαντικά, τότε η επιλογή της αρθροπλαστικής του γόνατος, είτε με την μορφή της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής (αντικαθίσταται μόνο το διαμέρισμα του γόνατος που έχει φθαρεί), είτε με την μορφή της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος αποτελεί το επόμενο βήμα. Με τα fast truck πρωτόκολλα, την ημερήσια νοσήλια, την ελάχιστη απώλεια αίματος, αλλά και την χρήση ρομπότ που μας βοηθά να τοποθετούμε τα υλικά με ακρίβεια χιλιοστού, η διαδικασία του χειρουργείου είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή, με ελάχιστη καταπόνηση και άριστα αποτελέσματα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!