Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση κάτα την οποία αντικαθίσταται ο φθαρμένος αρθρικός χονδρος ή η φθαρμένη αρθρική επιφάνεια με τεχνιτή άρθρωση. Η μηριαία πρόθεση ειναι φτιαγμένη απο μέταλλο ενώ το υλικό που τοποθετούμε στην κνήμη αποτελείται απο μέταλλο και πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος, η οποία αποτελεί το τρίτο ανατομικό στοιχείο που συνθέτει την άρθρωση του γόνατος, μπορεί και αυτή να αντικατασταθεί με αντίστοιχο πλαστικό υλικό, ανάλογα με τις ενδείξεις.

Ποιος ο χρόνος νοσηλείας;

Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος κυμαίνεται απο μερικές έως 24 ώρες.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Αυτό επιτυγχάνεται με τις fast track τεχνικές και το ειδικό πρωτόκολλο περιεγχειρητικής φαρμακευτικής αγωγής και αναισθησίας με το οποίο οι επιπλοκές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, οι ασθενείς δεν πονάνε, κινητοποιούνται άμεσα φορτίζονται πλήρως το χειρουργηθέντος σκέλος χωρίς κανένα περιορισμό, έχουν ελάχιστη απώλεια αίματος και παίρνουν εξιτήριο ώρες μετά το χειρουργείο.

Ποιος ο χρόνος αποκατατάστασης;

Ο ασθενής θα ακολουθήσει συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης με τις ασκήσεις να χορηγούνται στον ίδιο σε ειδικό αναλυτικό έγγραφο. Στις τρεις με έξι πρώτες εβδομάδες θα μπορεί να επανέλθει στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητά του, ενώ στις έξι εβδομάδες θα ειναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί σε διαφορά σπορ και ασχολίες όπως γκολφ, τέννις, κηπουρική κτλ. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι σαφώς ταχύτερος όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μονοδιαμερισματικη αρθροπλαστικής του γόνατος.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Καλέστε μας για ένα ραντεβού και να σας ενημερώσουμε για το κόστος του χειρουργείου το οποίο και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος

Εξειδικευμένος τεχνικός χρησιμοποιεί την αξονική ή την μαγνητική τομογραφία και με εναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D printer) κατασκευάζει συγκεκριμένα μοντέλα (cutting blocks) τα οποία ειναι εξατομικευμένα για την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Αυτα τα cutting blocks αποστέλλονται πίσω στην Ελλαδα οταν ολοκληρωθούν. Η όλη διαδικασία απαιτεί διάστημα δύο με τρεις εβδομάδες.

Προσωπική εμπειρία αποδεικνύει ότι η τεχνική αυτή μέχρι στιγμής έχει πολύ καλά αποτελέσματα — ολα τα cutting blocks είχαν τέλεια εφαρμογή σε ασθενείς μεγάλης σειράς χειρουργείων. Τα κύρια οφέλη αυτής της τεχνικής ειναι: σημαντική μείωση του χειρουργικού χρόνου, περιορισμένη κάκωση των μαλακών μορίων και τέλος ελαχιστοποιείται το τμήμα του οστού που πρέπει να αφαιρεθεί καθώς επίσης και η απώλεια αίματος. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα κακής τοποθέτησης των υλικών ειδικά σε ασθενείς με μεγάλες παραμορφώσεις.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελείται από την μηριαία πρόθεση που κατασκευάζεται από μέταλλο και καλύπτει την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου οστού και από την κνημιαία πρόθεση που αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος, όπου υπάρχει ένδειξη, αντικαθίσταται επίσης με ανάλογο πλαστικό υλικό.

Διάρκεια νοσηλείας

Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος κυμαίνεται από μηδέν έως τρεις ημέρες.

Αποτελέσματα

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες επεμβάσεις στην χειρουργική ορθοπεδική. Έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού.

Προσδοκίες ασθενούς

Μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί κλίμακες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τένις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Στην συνάντηση με έναν υποψήφιο ασθενή για ολική αρθροπλαστική του γόνατος θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθούν ερωτήματα σε απορίες αλλά και ανησυχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.
Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Σχετικές Ακτινογραφίες

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!