Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική;

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική είναι μια προηγμένη ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική στην οποία αντικαθίσταται μόνο το πάσχουν τμήμα του γόνατος με μια πρόθεση.

Η άρθρωση του γόνατος έχει τρία διαμερίσματα: το πρόσθιο, το έσω και το έξω. Το πρόσθιο που ονομάζεται και επιγονατιδομηριαία άρθρωση, αποτελείται απο την επιγονατίδα και την πρόσθια επιφάνεια του μηριαιου οστού, την τροχηλια. Η οπίσθια, αρθρική, επιφάνεια της επιγονατίδος έρχεται σε επαφή με την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου οστού την τροχηλία. Το έξω διαμέρισμα της άρθρωσης του γόνατος, το εξωτερικό δηλαδή τμήμα που αποτελείται απο το κάτω πέρας του μηριαίου οστού και τον έξω κνημιαίο πλατώ. Το ιδιο ισχύει και για το έσω διαμέρισμα.

Παραδοσιακά με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος αντικαθιστούμε όλα τα διαμερίσματα του γόνατος ανεξαρτήτως αν πάσχει μόνο το ένα από αυτά. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να γίνεται τραυματισμός στους συνδέσμους και να αφαιρείται οστούν που σε πολλές περιπτώσεις είναι υγιές, δηλαδή χωρίς εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Αυτό αλλάζει την κινηματική του γόνατος με μέτρια πολλές φορές αποτελέσματα και δυσαρέσκεια απο την πλευρά των ασθενών.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Με την πρωτοποριακή μέθοδο της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής του γόνατος έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε μόνο το τμήμα εκείνο της άρθρωσης του γόνατος που πάσχει από αρθρίτιδα αφήνοντας τα υπόλοιπα υγιή τμήματα ανέπαφα. Με την μέθοδο αυτή, ο τραυματισμός των μαλακών μορίων περιορίζεται στο ελάχιστο, δεν θυσιάζουμε τους χιαστούς συνδέσμους, δεν αφαιρούνται παρά μόνον μερικά χιλιοστά πάχους οστού από το πάσχουν τμήμα, η απώλεια αίματος ειναι μηδαμινή και το σημαντικότερο ειναι πως ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μόλις συνέλθει απο την αναισθησία, λίγες ώρες δηλαδή μετα το χειρουργείο και μπορεί να πάρει εξιτήριο ακομα και την ημέρα της επεμβάσεως.

Στην συνέχεια, ο ασθενής, ακολουθεί σχήμα φυσικοθεραπείας με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και επιστρέφει στην δουλειά του, ανάλογα με τις απαιτήσεις αυτής, καθώς και σε ήπια αθλητική δραστηριότητα μέσα σε 1-6 εβδομάδες.

Ποια τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής;

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν: την μικρότερη τομή, λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη αποκατάσταση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και καλύτερο μετεγχειρητικό εύρος κίνησης. Ο ασθενής αισθάνεται το γόνατό του φυσιολογικό καθώς δεν επηρεάζεται η κινηματική της άρθρωσης. Μπορεί να συμμετάσχει σε μεγαλύτερο εύρος αθλητικών δραστηριοτήτων και στην συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς δηλώνουν πως είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Ποιοι οι υποψήφιοι ασθενείς και πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Υποψήφιοι ασθενείς για την τεχνική αυτή είναι περίπου το 50% εξ´αυτών που πάσχουν απο οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Καλέστε μας για ένα ραντεβού και να σας ενημερώσουμε για το κόστος του χειρουργείου το οποίο και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Μετεγχειρητικό πλάνο

Αμέσως μετά το χειρουργείο και μόλις συνέλθετε από την νάρκωση μπορείτε να κινητοποιηθείτε και να βαδίσετε ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό όσον αφορά την φόρτιση και την κίνηση του σκέλους με την βοήθεια αρχικά μιας βακτηρίας η ενός περιπατητικού στηρίγματος (πι), ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο συνεργάτης φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει δίνοντάς σας λεπτομερείς οδηγίες και ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών για τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες, όπου θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυική ισχύ και το εύρος κίνησης στο γόνατο σας. Μπορείτε να επανέλθετε σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία κ.α. σχετικά άμεσα, καθώς και σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Προσδοκίες ασθενούς

Μετά από μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί κλίμακες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τένις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Στην συνάντηση με τον υποψήφιο ασθενή για μονοδιαμερισματική του γόνατος θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθούν ερωτήματα απορίες αλλά και ανησυχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.

Επιπλοκές

Ο χειρουργός σας οφείλει να σας ενημερώσει και να συζητήσει μαζί σας αναλυτικά για τις πιθανές επιπλοκές και τον κίνδυνο του κάθε χειρουργείου. Πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος μπορεί να είναι: δυσκαμψία του γόνατος, λοίμωξη, θρόμβωση (εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση), τραυματισμός νεύρων και μεγάλων αγγείων, τραυματισμός συνδέσμων, εξάρθρημα της επιγονατίδος, κάταγμα, αιμορραγία, φθορά και χαλάρωση των υλικών. Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής καθώς και η πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας στα αλλα τμήματα του γόνατος. Όλες αυτές οι επιπλοκές διεθνώς κυμαίνονται από 0,1% - 2%.

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Σχετικές Ακτινογραφίες

Είπαν για τον Ιατρό

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!