Μηνισκεκτομή

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η μηνισκεκτομή;

Μερική μηνισκεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του ραγέντος μηνίσκου από την άρθρωση του γόνατος. Ο μηνίσκος είναι μία ημισελινοειδής ελαστική κατασκευή από κολλαγόνο ιστό και ινοχόνδρινη σύσταση που έχει σαν βασική λειτουργία την μεταβίβαση και απόσβεση των φορτίων από τον μηρό στην κνήμη. Είναι δύο σε κάθε άρθρωση του γόνατος (ο έσω και ο έξω) και συμβάλλουν μαζί με τον αρθρικό θήλακο στην λίπανση της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελεί έναν από τους σταθεροποιητικούς παράγοντες μαζί με τους συνδέσμους και τους μύς του γόνατος και είναι υπεύθυνος για την ομαλή ισοκατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελείται από την μηριαία πρόθεση που κατασκευάζεται από μέταλλο και καλύπτει την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου οστού και από την κνημιαία πρόθεση που αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος, όπου υπάρχει ένδειξη, αντικαθίσταται επίσης με ανάλογο πλαστικό υλικό.

Ρήξη μηνίσκων μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία αλλά είναι πιο συχνή σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής. Αυτές οι ρήξεις συμβαίνουν συνήθως κατόπιν στρόφιγγα κίνησης ή υπερβολικής κάμψης του γόνατος.Αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο το μπάσκετ και το τέννις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν ρήξη μηνίσκου.

Συμπτώματα που παρατηρούνται μετά από ρήξη του μηνίσκου είναι πόνος στην έσω ή στην έξω επιφάνεια του γόνατος, οίδημα, δυσκαμψία, περιορισμός του ευρους κίνησης και δυσκολία πλήρους έκτασης του γόνατος.

Αν η συντηρητική αντιμετώπιση όπως η παυσίπονη αγωγή, η ανάπαυση, η φυσικοθεραπεία και η χρήση ειδικών ναρθήκων δεν βελτιώσει την κλινική εικόνα και τον πόνο τότε πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Το είδος του χειρουργείο εξαρτάται απο την περιοχή της ρήξης , την έκταση" αυτής και τον τύπο.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολική και την μερική μηνισκεκτομή.

Στην ολική μηνισκετομή αφαιρείται ολόκληρος ο μηνίσκος, ενώ στη μερική ο χειρουργός προβαίνει μόνο στην αφαίρεση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου. Η ολική μηνισεκτομή θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά επειδή η ολική αφαίρεση έχει σαν αποτέλεσμα την της σταθεροποίησης του γόνατος και τον περιορισμό της απορρόφησης των κραδασμών , γί αυτό ειναι σημαντική η προσπάθεια διατήρησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του τραυματισμένου μηνίσκου.

Τόσο η ολική όσο και η μερική μηνισεκτομή πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά μέσω δύο ή τριών οπών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Η μερική μηνισκεκτομή εχει σαν αποτέλεσμα την επάνοδο του γόνατος στην φυσιολογική του κατάσταση χωρις να επηρεάζεται σημαντικά η σταθερότητα αυτού και η δυνατότητα απορρόφησης των φορτίων Επίσης, προσφέρει ταχύτερη και πλήρη αποκατάσταση.

Μετά από χειρουργείο αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής συστήνονται ασκήσεις αποκατάστασης οι οποίες βοηθάνε στο να επανέλθει στην φυσιολογική λειτουργική κατάσταση το γόνατο όσον αφορά την δύναμη και το εύρος κίνησης. Πιθανές επιπλοκές μετά από μια αρθροσκοπική μηνισεκτομή περιλαμβάνουν την λοίμωξη, αιμορραγία καθώς και αρθροσκοπικά.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!