Αρθρίτιδα Ισχίου

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η αρθρίτιδα ισχίου;

Η αρθρίτιδα ειναι μια φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα πόνο, οίδημα (φλεγμονώδης αντίδραση) και δυσκαμψία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας στο ισχίο κατα την οποία η αρθρική επιφάνεια προοδευτικά φθείρεται και καταστρέφεται λόγω φυσικής φθοράς ή μεταραυματικης αιτιολογίας. Κυρίως προσβάλει άτομα μεγάλης ηλικίας.

Σε μία φυσιολογική άρθρωση ο αρθρικός χόνδρος, καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες και επιτρεπει την ομαλή κίνηση μεταξύ αυτών. Σε ενα ισχίο που πάσχει απο αρθρίτιδα ο χονδρος γίνεται λεπτότερος ή λείπει τελείως, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποκάλυψη του οστού απο κάτω. Σαν αποτέλεσμα, τα οστά αποκτούν μια πιο σκληρή υφή και επιπλέον στις άκρες τους,ως αντίδραση, δημιουργούνται οστεόφυτα. Ολα τα ανωτέρω προκαλούν πόνο, περιορισμό του εύρους κίνησης και οίδημα στην άρθρωση. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου χαρακτηρίζεται από πόνο ο οποίος είναι προοδευτικά αυξανόμενος κυρίως μετά από φόρτιση, παρατεταμένο βάδισμα και χρήση κλίμακος. Η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη, οιδηματώδης, έχει περιορισμένο εύρος κίνησης και ο ασθενής έχει δυσκολία να τοποθετήσει ανεξάρτητος τις κάλτσες και τα υποδήματα του. Σε τελικά στάδια ο πόνος παραμένει ακόμη και στην ηρεμία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ύπνος του ασθενούς.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα στην αρθρίτιδα ισχίου μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά. Ωστόσο στις περισσότερες τον περιπτώσεων υπάρχει πόνος. Ο πόνος κάνει την εμφάνισή του, είτε μετά από αρκετή δραστηριότητα, είτε και χωρίς να υπάρχει καθόλου δραστηριότητα. Παράλληλα, εμφανίζεται δυσκαμψία της άρθρωσης, και σε προχωρημένα στάδια ο ασθενής δυσκολεύεται να κάνει ακόμα και πράγματα της καθημερινότητας όπως να κόψει τα νύχια του ή να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών.

Τα συμπτώματα είναι σταδιακά και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινάνε από πόνο.

Ποιες ασκήσεις βοηθάνε στην αρθρίτιδα ισχίου;

Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει ακριβώς για το τι ασκήσεις πρέπει να ακολουθήσετε έτσι ώστε να μειώσετε κάποια συμπτώματα και να δώσετε μια παράταση. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να σας υποδείξει να ξεκινήσετε και κάποιου είδους φυσικοθεραπεία προκειμένου να βελτιωθεί η όλη κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, στο ραντεβού με τον γιατρό μπορείτε να ρωτήσετε ότι απορία έχετε και να σας συμβουλέψει κατάλληλα για το ποια άσκηση θα σας βοηθήσει καλύτερα.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που θα μου προτείνει ο γιατρός;

Δεν είναι αναγκαστικό να λάβουμε από την αρχή φάρμακα ή κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μπορεί ο πόνος να έχει φτάσει σε τέτοιο στάδιο όπου πλέον επηρεάζει την καθημερινότητα σας και δεν μπορείτε να κάνετε βασικές κινήσεις. Έτσι μπορεί να ξεκινήσετε από κάποια παρακεταμόλη που μπορεί να είναι ένα απλό παυσίπονο που θα βρείτε σε φαρμακείο αλλά και κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν στον πόνο.

Ωστόσο, για οποιαδήποτε είδους λήψη φαρμάκων είναι απαραίτητο πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, όπου και ο ίδιος θα σας συμβουλέψει για το αν χρειάζεται και ποια φάρμακα θα πρέπει να λάβετε.

Τι είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα ισχίου;

Όταν μιλάμε για την εκφυλιστική αρθρίτιδα ισχίου, εννοούμε τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο ισχίο. Τα αίτια για τις αλλοιώσεις προέρχονται από κάποιου είδους αθλητική δραστηριότητα ή κάποιον τραυματισμό, που έχει ως αποτέλεσμα το ισχίο να μην μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Η ακριβής αιτία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή αλλά πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες στην δημιουργία της όπως: τραυματισμός στοιχείων της άρθρωσης (μηροκοτυλιαια πρόσκρουση, ρήξη επιχειλιου χόνδρου), αυξημένο σωματικό βάρος, υπέρχρηση-καταπόνηση, λοίμωξη της άρθρωσης (σηπτική αρθρίτιδα), φλεγμονώδεις παθήσεις της αρθρώσης (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα), παθήσεις του συνδετικού ιστού κ.α.

Αρχικά στον ασθενή δίνονται οδηγίες για απώλεια βάρους, φυσικοθεραπεία, ενδυνάμωση (ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλων-οπίσθιων μηριαίων-μέσου γλουτιαιου, βελτίωση ιδιοδεκτικότητας-ισορροπίας), παγοθεραπεία, συμπληρώματα διατροφής φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη κ.α.) και ενδαρθρικές έγχυσης ειδικών σκευασμάτων. Δεν υπάρχει περιορισμός στην βάδιση αρκεί αυτή να μην επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει και η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει μειωθεί σημαντικά, τότε η επιλογή της αρθροπλαστικής του ισχίου αποτελεί το επόμενο βήμα. Με τα fast truck πρωτόκολλα, την ημερήσια νοσήλια, την ελάχιστη απώλεια αίματος, αλλά και την χρήση συστημάτων πλοήγησης και εξατομικευμένων υλικών που μας βοηθούν να τοποθετούμε τα υλικά με ακρίβεια χιλιοστού, η διαδικασία του χειρουργείου είναι πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή, με ελάχιστη καταπόνηση και άριστα αποτελέσματα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!