Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι ειναι η ολική Αρθροπλαστική του ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστικής του ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση όπου η κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται με υλικά τα οποία είναι συνδυασμός μετάλλου, πλαστικού ή κεραμικού.

Ποια η διάρκεια της νοσηλείας;

Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου κυμαίνεται απο μία έως τρεις ημέρες ενώ η εγχείρηση διαρκεί από 45-90 λεπτά ανάλογα την περίπτωση.

Ποια τα αποτελέσματα ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται στις μέρες μας η πιο επιτυχημένη επέμβαση στην ιατρική που εχει σαν αποτέλεσμα ριζική βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Τι μπορεί να περιμένει ο ασθενής μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου;

Στην συνάντηση με έναν υποψήφιο ασθενή για ολική αρθροπλαστική του ισχίου θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθουν ερωτήματα απορίες αλλά και ανυσηχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Όσον αφορά την μετεγχειρητική αποκατάσταση μετα από ολική αρθροπλαστική του ισχίου υπάρχει άμεση κινητοποίηση τις πρώτες ώρες από την εγχείρηση. Ο ασθενής θα λάβει προφυλάξεις μετά το χειρουργείο όπως αποφυγή στο βαθύ κάθισμα και προσαγωγή του χειρουργηθέντος σκέλους (σταυροπόδι) για πέντε εβδομάδες. Επίσης, ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης με τις ασκήσεις να χορηγούνται στον ίδιο σε ειδικό αναλυτικό έγγραφο. Στις τρεις με έξι πρώτες εβδομάδες να μπορεί να επανέλθει στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητά του, ενώ στις έξι εβδομάδες ειναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί σε διαφορά σπορ όπως γκολφ,τέννις κτλ.

Πιθανές επιπλοκες μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στην συγκεκριμένη περιγράφονται οι εξής: λοίμωξη, αιμορραγία, τραυματισμός αγγείου-νεύρου, εξάρθρωση, ανισοσκελία, επιπλοκες από την αναισθησία, θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ανάγκη για αναθεώρηση. Οι πιθανότητες να συμβούν αυτές οι επιπλοκές είναι από 1-3% με τις πιο σοβαρές να είναι κάτω του 1%. Μετά το χειρουργείο στην περιοχή του τραύματος είναι αναμενόμενο να υπάρχει οίδημα και φλεγμονή τα οποία συνήθως υποχωρούν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων.

Με τις fast track τεχνικές και το ειδικό πρωτόκολλο περιεγχειρητικής φαρμακευτικής αγωγής και αναισθησίας, οι επιπλοκές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, οι ασθενείς δεν πονάνε, κινητοποιούνται άμεσα και έχουν ελάχιστη απώλεια αίματος.

Ποιο είναι το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Καλέστε μας για ένα ραντεβού και να σας ενημερώσουμε για το κόστος του χειρουργείου το οποίο και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου


Διάρκεια νοσηλείας

Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου κυμαίνεται από μία έως τρεις ημέρες.

Αποτελέσματα

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται στις μέρες μας η πιο επιτυχημένη επέμβαση στην ιατρική που έχει σαν αποτέλεσμα ριζική βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού.

Προσδοκίες ασθενούς

Στην συνάντηση με έναν υποψήφιο ασθενή για ολική αρθροπλαστική του ισχίου θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθούν ερωτήματα απορίες αλλά και ανησυχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Όσον αφορά την μετεγχειρητική αποκατάσταση, μετά από ολική αρθροπλαστική του ισχίου υπάρχει ήδη άμεση κινητοποίηση τις πρώτες ώρες από την εγχείρηση με προοδευτική δραστηριότητα ώστε ο ασθενής στις τρεις με έξι πρώτες εβδομάδες να μπορεί να επανέλθει στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητα ενώ σε έξι έως δώδεκα εβδομάδες είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί σε διαφορά αθλήματα.

Θα συζητήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.
Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Επεπλεγμένη ολική αρθροπλαστική ισχίου

Μολονότι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θα μπορούσε να θεωρηθεί πλέον ένα "καθημερινό" χειρουργείο, όπου ο χειρουργός έχει τον πλήρη έλεγχο της επέμβασης περιεγχειρητικά, μερικές απο τις περιπτώσεις παραμένουν περισσότερο τεχνικά απαιτητικές για τον χειρουργό. Οι δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν λόγω: αυξημένου σωματικού βάρους, δερματολογικών παθήσεων, μυϊκής αδυναμίας, ιστορικό νευρολογικής νόσου και διάφορες μορφολογικές παραμορφώσεις στα οστά (συγγενές εξαρθρημα κ.α.).

Οι υπέρβαροι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών και θα πρέπει να χρησιμοποιείται η προσπέλαση εκείνη που θα εχει την βέλτιστη αποκάλυψη της άρθρωσης. Η επούλωση του τραύματος συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πιθανές σχετικές επιπλοκές. Σε νευρολογικές παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει τενοντοτομή και η χρήση εμφυτευμάτων που αυξάνουν την σταθερότητα της άρθρωσης για να μειώσουν την πιθανότητα εξαρθρήματος. Εξειδικευμένες τεχνικές και υλικά είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις οστικών παραμορφώσεων (ραιβό ή βλαισσό ισχίο, μεγάλο offset κ.α.). Σε περιπτώσεις όπου στο ισχίο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αρθροπλαστικη έχει προηγηθεί αρθρόδεση, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος όταν η αιτία της αρθρόδεσης ήταν λοίμωξη (σηπτική αρθρίτιδα) και θα πρέπει να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα και ισχύς των μυών πέριξ της άρθρωσης.

Η συγγενής δυσπλασία του ισχίου παρουσιάζει τρεις προκλήσεις: την θέση που θα μπει το κυπέλιο, την τοποθέτηση ειδικού στηλεού στο μηριαίο οστό, με ή χωρίς την διενέργεια οστεοτομίας και, τέλος, την ανάταξη της μηριαίας κεφαλής μέσα στο κυπέλιο ελευθερώνοντας μαλακά μόρια ή διενεργώντας οστεοτομία.

Η δυσπλασία της κοτύλης θα πρέπει επίσης να εκτιμάται κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οστού. Μπορεί να απαιτηθεί ανακατασκευή της με μόσχευμα.

Ένα καταγμα της κοτύλης μπορεί να έχει ως συνέπεια οστικό έλλειμα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανακατασκευή του οστού και χρήση ειδικών υλικών (πλάκα και βίδες κ.α.). Επίσης,στο προεγχειρητικό πλάνο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η χειρουργική προσπέλαση που θα χρησιμοποιηθεί.

Η θεραπεία της αρθροκατάδυσης της κοτύλης θα πρέπει να έχει σαν στόχο την αποκατάσταση του κέντρου περιστροφής του ισχίου στην σωστή θέση και να αποτρέπει υποτροπή της αρχικής κατάστασης. Η χρήση οστικού μοσχεύματος και ειδικών μεταλλικών κλωβών πολλές φορές είναι απαραίτητη.

Παραμορφώσεις του μηριαίου οστού μπορεί να είναι συγγενείς, αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή προηγηθείσας οστεοτομίας. Πρέπει να εκτιμηθούν ώστε να αποκατασταθεί η βιομηχανική της περιοχής το δυνατόν πιο κοντά στην φυσιολογική. Τα υλικά της αρθροπλαστικής θα πρέπει να αποκαθιστούν την απόκλιση, το μήκος και τον μοχλοβραχίονα της φυσιολογικής άρθρωσης. Τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να καταστήσουν μία ολική αρθροπλαστική του ισχίου δύσκολη μπορούν να προληφθούν με την σε βάθος κατανόηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και με ένα πλήρες και ακριβές προεγχειρητικό πλάνο.

Σχετικές Ακτινογραφίες Αρθροπλαστικής Ισχίου

Σχετικές Ακτινογραφίες Επεπλεγμένης Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!