Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην πλειοψηφία των ασθενών, με αναμενόμενο χρόνο ζωής άνω των 20 ετών. Όπως και με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση στην οποία τοποθετούνται μεταλλικά εμφυτεύματα, η ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να υπόκειται σε διάφορες μορφές μηχανικής ή βιολογικής φθοράς. Μια τέτοια αποτυχία μπορεί να απαιτεί επανεπέμβαση και αντικατάσταση της αρθροπλαστικής ισχίου για την αντιμετώπιση της αιτίας της αποτυχίας και των συνεπειών της. Η επανεπέμβαση για την αντικατάσταση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ονομάζεται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου.

Η πλειονότητα των ηλικιωμένων ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου διατηρούν την πρόθεση για δεκαετίες και μερικές φορές για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μία ή περισσότερες αναθεωρήσεις της αρθροπλαστικής του ισχίου, ιδιαίτερα εάν η αρχική ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία και ο ασθενής έχει έναν πολύ δραστήριο τρόπο ζωής.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την αναθεώρηση αρθροπλαστική ισχίου;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών που θα υποβληθούν σε αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου περιλαμβάνει αρχικά ακτινολογικό έλεγχο, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία του ισχίου για τον προσδιορισμό της θέσης και της στερέωσης των προθέσεων και για τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της οστικής απώλειας γύρω από ένα χαλαρωμένο εμφύτευμα. Μπορεί να χρειαστεί προεγχειρητική παρακέντηση και λήψη υγρού για καλλιέργειες επί υποψίας περιπροθετικής λοίμωξης.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ποια η διαδικασία της αναθεώρησης;

Κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής του ισχίου, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν ένα ή περισσότερα μέρη της αρθροπλαστικής. Τα μέρη που δεν είναι προσαρτημένα στο οστό μπορούν να αντικατασταθούν με ασφάλεια με ελάχιστη έως καθόλου αφαίρεση του οστού του ασθενούς. Ωστόσο, εάν τα μεταλλικά μέρη που έρχονται σε επαφή με το οστό πρέπει να αλλαχθούν, γενικά συμβαίνει κάποια οστική απώλεια. Επιπλέον, μέρος των μυών γύρω από το ισχίο θα υποστεί κάποιου βαθμού βλάβη, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργία του ισχίου μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής δεν είναι τόσο προβλέψιμα όσο αυτά της πρωταρχικής αρθροπλαστικής. Οι επιπλοκές είναι πιο συχνές και η αναθεώρηση είναι γενικά πιο δύσκολη από την αρχική επέμβαση.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου είναι το επαναλαμβανόμενο εξάρθρημα της αρθροπλαστικής ισχίου, η μηχανική βλάβη (φθορά εμφυτεύματος – χαλάρωση ή θραύση) και η περιπροθετική λοίμωξη.

Τα εξαρθρήματα είναι σχετικά σπάνια, ιδιαίτερα στους υγιείς ασθενείς και μετά από επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας όπως συνηθίζονται τελευταία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς έχουν προδιάθεση για αυτήν την επιπλοκή: οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ασθενείς με σαρκοπενία ή εκείνοι που έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική μετά από κάταγμα ισχίου ή μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου. Οι ασθενείς που έχουν υποστεί μια φορά εξάρθρωση ισχίου έχουν προδιάθεση για επιπλέον εξαρθρήματα, καθώς η εξαρθρωμένη κεφαλή διαταράσσει τους μύες και τους συνδέσμους γύρω από το ισχίο. Σε περίπτωση πολλαπλών εξαρθρημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου.

Η μηχανική φθορά που οδηγεί σε χαλάρωση της πρόθεσης είναι μια από τις πιο συχνές μορφές μηχανικής αστοχίας της αρθροπλαστικής ισχίου και συχνότερη αιτία για αναθεώρηση. Τα κινούμενα τμήματα της αρθροπλαστικής ισχίου φθείρονται αργά κατά την συνήθη κίνηση της αρθροπλαστικής.

Όσο πιο νέος και σωματικά δραστήριος είναι ο ασθενής, τόσο πιο γρήγορη είναι η φθορά. Η συνεχής, επαναλαμβανόμενη κίνηση των μηχανικών μερών προκαλεί την αποκοπή μικρών κομματιών από την επιφάνεια των προθέσεων ("σωματίδια φθοράς"). Ανάλογα με τον τύπο της αρθροπλαστικής, αυτά τα σωματίδια μπορούν να αποτελούνται από πλαστικό, τσιμέντο, κεραμικό ή μέταλλο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αναγνωρίζει τα σωματίδια αυτά ως ξένα και επάγει μια ανοσολογική απόκριση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του οστού γύρω από τα εμφυτεύματα, μια κατάσταση που ονομάζεται οστεόλυση. Εάν η οστική καταστροφή είναι αρκετά σοβαρή, τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής μπορεί να χαλαρώσουν ή μπορεί να προκύψει παθολογικό κάταγμα. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής ισχίου, αφαιρούνται τα φθαρμένα, χαλαρωμένα ή σπασμένα εμφυτεύματα, αξιολογείται η οστική απώλεια και τοποθετούνται νέα εμφυτεύματα. Αν η οστική απώλεια είναι μεγάλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οστικά μοσχεύματα από πτωματικούς δότες.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Η περιπροθετική λοίμωξη του ισχίου μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ολική αρθροπλαστική. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του βακτηρίου και την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά, τη διάρκεια της λοίμωξης, τον τύπο στερέωσης των εμφυτευμάτων και τη γενική υγεία του ασθενούς. Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  1. Ενδελεχής χειρουργικός καθαρισμός της αρθροπλαστικής ισχίου και αντικατάσταση των κινούμενων τμημάτων. Συνιστάται γενικά όταν η λοίμωξη διαγιγνώσκεται εντός 4 εβδομάδων μετά την αρθροπλαστική. Αντικαθίστανται τα κινητά τμήματα της αρθροπλαστικής και χορηγούνται αντιβιοτικά για 2 – 6 εβδομάδες.
  2. Αναθεώρηση της αρθροπλαστικής σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο αποτελείται από την πλήρη αφαίρεση των υλικών της αρθροπλαστικής, τον καθαρισμό του οστού και ακολουθείται γενικά από ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών για 6 εβδομάδες. Το δεύτερο στάδιο αποτελείται από την επανεμφύτευση της αρθροπλαστικής ισχίου (γενικά 6 έως 8 εβδομάδες μετά την αρχική επέμβαση).
  3. Αναθεώρηση της αρθροπλαστικής σε ένα στάδιο: Αφαιρείται η μολυσμένη πρόθεση, καθαρίζεται το οστό και εμφυτεύεται νέα πρόθεση, σε μία επέμβαση. Οι ασθενείς χρειάζονται έξι εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών.

Σχετικές Ακτινογραφίες

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!