Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι Ποδιού)

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι το κότσι στο πόδι;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κοινώς αποκαλούμενο “hallux valgus” ή "κότσι") είναι μια παραμόρφωση στην πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Χαρακτηρίζεται από έσω απόκλιση του πρώτου μεταταρσίου και έξω απόκλιση και στροφή του μεγάλου δακτύλου, με συνοδό υπεξάρθρημα της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης. Αυτή η κατάσταση είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του άκρου ποδός στον ενήλικο πληθυσμό, με επιπολασμό περίπου 35% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και πιο συχνή στις γυναίκες.

Υπάρχει πόνος στο κότσι ποδιού;

Στα αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να μην υπάρχει πόνος. Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζεται πόνος στην προεξοχή της βάσης του μεγάλου δακτύλου που οφείλεται σε φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου, αρθρίτιδα της μεταταρσιοφαλαγγικής, ερεθισμό του δέρματος και σχηματισμό κάλου λόγω τριβής με τα υποδήματα. Ο πόνος επιδεινώνεται με τη φόρτιση του σκέλους και με τη χρήση στενών υποδημάτων με ψηλό τακούνι.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.Ποια τα βασικά αίτια;

Οι ανατομικές παραλλαγές, η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Σε άτομα με προδιάθεση, η χρήση στενών υποδημάτων με ψηλά τακούνια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη βλαισού μεγάλου δακτύλου περιλαμβάνουν το θήλυ φύλο, τις διαταραχές του συνδετικού ιστού (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) και τα σύνδρομα υπερκινητικότητας των αρθρώσεων. Οι ανατομικές παραλλαγές που προδιαθέτουν για την πάθηση περιλαμβάνουν το μακρύ πρώτο μετατάρσιο οστό, την κακή ευθυγράμμιση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης και την πλατυποδία.

Ποια τα συμπτώματα;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος τυπικά εμφανίζεται με επώδυνη προεξοχή στην εσωτερική πλευρά της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης, που πιθανώς επιδεινώνεται από το περπάτημα, τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φόρτιση του πάσχοντος σκέλους ή τη χρήση στενών υποδημάτων. Τα συμπτώματα ήταν συχνά παρόντα για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την εμφάνιση της παραμόρφωσης, ωστόσο σταδιακά επιδεινώνονται σε συχνότητα και ένταση.

Συχνά παρατηρείται φλεγμονή και σχηματισμός κάλου στην προεξοχή της βάσης του μεγάλου δακτύλου. Η ελάττωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και η παρουσία κριγμού είναι ενδεικτική της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου.

Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν;

Οι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι η παθητική κάμψη και έκταση του μεγάλου δακτύλου, η ενδυνάμωση του απαγωγού του μεγάλου δακτύλου, το «άπλωμα» των δακτύλων, η έκταση των δακτύλων, η περιστροφική κίνηση του μεγάλου δακτύλου και οι ασκήσεις ευλυγισίας του μεγάλου δακτύλου. Το περπάτημα χωρίς υποδήματα στην άμμο βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του πέλματος.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την διόρθωση και την εγχείρηση;

Η πρόγνωση της πάθησης ποικίλει καθώς η παραμόρφωση μπορεί να παραμείνει σταθερή ή να εξελιχθεί ταχέως. Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά ποτέ δεν θα διορθώσει την παραμόρφωση.

Για τους ασθενείς των οποίων η ποιότητα ζωής επηρεάζεται σημαντικά από την πάθηση μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, για την οποία υπάρχουν διάφορες πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Οστεοτομία Chevron: Πραγματοποιείται μια οστεοτομία σχήματος V στην κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου, επιτρέποντας στο πρώτο μετατάρσιο να μετατοπιστεί προς τα έξω και στη συνέχεια να στερεωθεί με βελόνες και βίδες. Χρησιμοποιείται συνήθως για ήπιες παραμορφώσεις.
  • Οστεοτομία Scarf: Πραγματοποιείται επιμήκης οστεοτομία εντός της διάφυσης του πρώτου μεταταρσίου, μετακινώντας προς τα έξω το περιφερικό τμήμα το οποίο στερεώνεται με βίδες. Χρήσιμο για μέτριες έως σοβαρές παραμορφώσεις.
  • Επέμβαση Lapidus: Πρόκειται για αρθρόδεση της βάσης του πρώτου μεταταρσίου με το έσω σφηνοειδές. Συχνά χρησιμοποιείται όταν η υποκείμενη αιτία είναι η υπερκινητικότητα της ταρσομετατάρσιας άρθρωσης.
  • Επέμβαση Keller: Πραγματοποιείται τομή πάνω από την πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση, ανοίγεται ο αρθρικός θύλακος, αφαιρούνται οι αρθρικές επιφάνειες, και οι πέριξ ιστοί συρράπτονται με επακόλουθο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Επιλέγεται συνήθως σε περιπτώσεις βαριάς αρθρίτιδας της πρώτης μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης.

Η αφαίρεση είναι άμεση;

Μαζί με τη διαδικασία της οστεοτομίας, αφαιρείται και η επώδυνη εξόστωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου.

Η θεραπεία είναι οριστική;

Υπάρχει η πιθανότητα υποτροπής η οποία φτάνει μέχρι και 16%. Η αιτία της υποτροπής είναι συνήθως πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει παράγοντες που σχετίζονται με τον ασθενή, όπως η προεγχειρητική ανατομική προδιάθεση, οι ιατρικές συννοσηρότητες, η συμμόρφωση με τις οδηγίες μετά τη διόρθωση και χειρουργικοί παράγοντες όπως η επιλογή της κατάλληλης επέμβασης.

Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση;

Στα πλαίσια της αρχικής συντηρητικής αντιμετώπισης της νόσου, η φυσικοθεραπεία ενέχει ρόλο, κυρίως μέσω διατατικών ασκήσεων και επανεκπαίδευσης της βάδισης. Προστατευτικά επιθέματα και ειδικοί ορθοπαιδικοί πάτοι μπορούν να προλάβουν την επιδείνωση της παραμόρφωσης και να προστατέψουν τον ερεθισμό του δέρματος πάνω από την προεξοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την μετεγχειρητική ανάρρωση;

Η επέμβαση αποτελεί χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Αναλόγως με τον τύπο της επέμβασης, μπορεί να χρειαστεί αποφόρτιση του σκέλους ή χρήση ειδικών υποδημάτων αποφόρτισης μεταταρσίων για 2 – 4 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Οι χειρουργικές επιπλοκές για όλες τις προαναφερθείσες επεμβάσεις περιλαμβάνουν λοίμωξη τραύματος, καθυστερημένη επούλωση, νευρικές βλάβες και οστεομυελίτιδα.

Είπαν για τον Ιατρό

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!