Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε από τα τρία διαμερίσματα του γόνατος, το έσω, το έξω ή το πρόσθιο. Εάν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται σε μόνο ένα από τα τρία αυτά διαμερίσματα μπορούμε να επιλέξουμε σαν επέμβαση την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα βασιζόμενος στο ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες συνήθως δείχνουν μια ελαχιστοποίηση του μεσάρθριου διαστήματος σε ένα οστεοαρθριτικό γόνατο.

Τι σημαίνει μονοδιαμερισματική

Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται μόνο το τμήμα του γόνατος το οποίο πάσχει από αρθρίτιδα, ενώ το υπόλοιπο γόνατο παραμένει ανέπαφο. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός των μαλακών μορίων της αρθρώσεως περιορίζεται στο ελάχιστο με αποτέλεσμα την εξάλειψη του αρθριτικού πόνου, την βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος και τον πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Λόγω των ανωτέρω η επέμβαση αυτή είναι πολύ καλά αποδεκτή και ανεκτή από τον ασθενή και περιορίζει σημαντικά τον χρόνο αποκατάστασης.

Η χειρουργική τεχνική

Ο γιατρός σας θα προτείνει μια χειρουργική αντιμετώπιση όταν η συντηρητική θεραπεία όπως φάρμακα, τοπική ενέσιμη αγωγή στην άρθρωση και η φυσικοθεραπεία έχουν αποτύχει στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Η επέμβαση γίνεται με μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος για να αποκαλυφθεί η άρθρωση. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει τμήμα του μηνίσκου που είναι κατεστραμμένο και θα αφαιρέσει τα τμήματα της αρθρώσεως που πάσχουν με δυο μικρές προθέσεις, μια στο μηριαίο οστούν και μια στην κνήμη. Το πλαστικό εξάρτημα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις δύο μεταλλικές αυτές προθέσεις είναι κινούμενο και υποκαθιστά τον αφαιρεθέντα κατεστραμμένο μηνίσκο. Τα μεταλλικά υλικά μπορούν να τοποθετηθούν στο οστούν με ή χωρίς την χρήση τσιμέντου. Μετά τη σωστή τοποθέτηση, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια διεγχειρητική κλινική εξέταση για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης με καλή λειτουργικότητα και μετά ακολουθεί η συρραφή των μυών, των τενόντων και του δέρματος με ενδοδερμική ραφή και απορροφίσιμα ράμματα.

Αναλυτικά

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αποτελείται από τρία μέρη, από το μηριαίο τμήμα το οποίο κατασκευάζεται από μέταλλο, από μια μεταλλική βάση η οποία τοποθετείται πάνω στην κνήμη και ανάμεσα τους υπάρχει ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) κινούμενο τμήμα.

Μετεγχειρητική ακτινογραφία μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος
Μετεγχειρητική α/α Μ.Α.Γ.
Μετεγχειρητική ακτινογραφία μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος
Μετεγχειρητική α/α Μ.Α.Γ.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνουν την μικρότερη τομή, λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη αποκατάσταση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και καλύτερο μετεγχειρητικό εύρος κίνησης. Ο ασθενής αισθάνεται το γόνατό του φυσιολογικό καθώς δεν επηρεάζεται η κινηματική της άρθρωσης. Μπορεί να συμμετάσχει σε μεγαλύτερο εύρος αθλητικών δραστηριοτήτων και στην συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς δηλώνουν πως είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα σε μελέτες δεκαπενταετίας. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού.

Μετεγχειρητικό πλάνο

Αμέσως μετά το χειρουργείο και μόλις συνέλθετε από την νάρκωση μπορείτε να κινητοποιηθείτε και να βαδίσετε ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό όσον αφορά την φόρτιση και την κίνηση του σκέλους με την βοήθεια αρχικά μιας βακτηρίας η ενός περιπατητικού στηρίγματος (πι), ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο συνεργάτης φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει δίνοντάς σας λεπτομερείς οδηγίες και ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών για τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες, όπου θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυική ισχύ και το εύρος κίνησης στο γόνατο σας. Μπορείτε να επανέλθετε σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία κ.α. σχετικά άμεσα, καθώς και σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Προσδοκίες ασθενούς

Μετά από μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί κλίμακες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τένις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Στην συνάντηση με τον υποψήφιο ασθενή για μονοδιαμερισματική του γόνατος θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθούν ερωτήματα απορίες αλλά και ανησυχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.

Επιπλοκές

Ο χειρουργός σας οφείλει να σας ενημερώσει και να συζητήσει μαζί σας αναλυτικά για τις πιθανές επιπλοκές και τον κίνδυνο του κάθε χειρουργείου. Πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος μπορεί να είναι: δυσκαμψία του γόνατος, λοίμωξη, θρόμβωση (εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση), τραυματισμός νεύρων και μεγάλων αγγείων, τραυματισμός συνδέσμων, εξάρθρημα της επιγονατίδος, κάταγμα, αιμορραγία, φθορά και χαλάρωση των υλικών. Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής καθώς και η πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας στα αλλα τμήματα του γόνατος. Όλες αυτές οι επιπλοκές διεθνώς κυμαίνονται από 0,1% - 2%.

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα