Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Αρθροπλαστική επιγονατιδομηρίαιας άρθρωσης

Η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε απο τα τρία διαμερίσματα του γόνατος, το έσω, το έξω ή το πρόσθιο. Εάν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος, δηλαδή την επιγονατιδομηριαία άρθρωση, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.

Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται μόνο το πρόσθιο τμήμα του γονατος το οποίο πάσχει από αρθρίτιδα, ενώ το υπόλοιπο γόνατο παραμένει ανέπαφο. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός των μαλακών μορίων της αρθρώσεως περιορίζεται στο ελάχιστο με αποτέλεσμα την εξάλειψη του αρθριτικού πόνου και την βελτίωση της λειτουργικότητας του γονατος αλλά και τον πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Λόγω των ανωτέρω η επέμβαση αυτή είναι πολύ καλά αποδεκτή και ανεκτή από τον ασθενή και περιορίζει σημαντικά τον χρόνο αποκατάστασης.

Η αρθροπλαστική αυτή αποτελείται απο δύο μέρη, τη μηριαία πρόθεση η οποία είναι κατασκευασμένη από μέταλλο και από ένα πλαστικό μέρος (πολυαιθυλένιο) το οποίο τοποθετείται στην οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος και καθηλώνεται εκεί με τσιμέντο.

Αποτελέσματα

Η αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα σε πολυετείς μελέτες. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού.

Προσδοκίες ασθενούς

Μετά από το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί κλίμακες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση τρεις με έξι εβδομάδες μετά το χειρουργείο και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τέννις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι εώς δώδεκα εβδομάδες.

Στην συνάντηση με έναν υποψήφιο ασθενή για αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθουν ερωτήματα απορίες αλλά και ανυσηχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το προγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατον συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος μου για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικα με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα