Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Μηνισκεκτομή

στις αθλητικές κακώσεις

Μερική μηνισκεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του ραγέντος μηνίσκου απο την άρθρωση του γόνατος.

Ο μηνίσκος είναι μία ημισελινοειδής ελαστική κατασκευή από κολλαγόνο ιστό και ινοχόνδρινη σύσταση που έχει σαν βασική λειτουργία την μεταβίβαση και απόσβεση των φορτίων από τον μηρό στην κνήμη. Είναι δύο σε κάθε άρθρωση του γόνατος (ο έσω και ο έξω) και συμβάλλουν μαζί με τον αρθρικό θήλακο στην λίπανση της άρθρωσης του γόνατος. Αποτελεί έναν από τους σταθεροποιητικούς παράγοντες μαζί με τους συνδέσμους και τους μύς του γόνατος και είναι υπεύθυνος για την ομαλή ισοκατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελείται από την μηριαία πρόθεση που κατασκευάζεται από μέταλλο και καλύπτει την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου οστού και από την κνημιαία πρόθεση που αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος, όπου υπάρχει ένδειξη, αντικαθίσταται επίσης με ανάλογο πλαστικό υλικό.

Ρήξη μηνίσκων μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία αλλά είναι πιο συχνή σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής. Αυτές οι ρήξεις συμβαίνουν συνήθως κατόπιν στρόφιγγα κίνησης ή υπερβολικής κάμψης του γόνατος.Αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο το μπάσκετ και το τέννις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν ρήξη μηνίσκου.

Συμπτώματα που παρατηρούνται μετά από ρήξη του μηνίσκου είναι πόνος στην έσω ή στην έξω επιφάνεια του γόνατος, οίδημα, δυσκαμψία, περιορισμός του ευρους κίνησης και δυσκολία πλήρους έκτασης του γόνατος.

Αν η συντηρητική αντιμετώπιση όπως η παυσίπονη αγωγή, η ανάπαυση, η φυσικοθεραπεία και η χρήση ειδικών ναρθήκων δεν βελτιώσει την κλινική εικόνα και τον πόνο τότε πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Το είδος του χειρουργείο εξαρτάται απο την περιοχή της ρήξης , την έκταση" αυτής και τον τύπο.

Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολική και την μερική μηνισκεκτομή.

Στην ολική μηνισκετομή αφαιρείται ολόκληρος ο μηνίσκος, ενώ στη μερική ο χειρουργός προβαίνει μόνο στην αφαίρεση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου. Η ολική μηνισεκτομή θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά επειδή η ολική αφαίρεση έχει σαν αποτέλεσμα την της σταθεροποίησης του γόνατος και τον περιορισμό της απορρόφησης των κραδασμών , γί αυτό ειναι σημαντική η προσπάθεια διατήρησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του τραυματισμένου μηνίσκου.

Τόσο η ολική όσο και η μερική μηνισεκτομή πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά μέσω δύο ή τριών οπών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Η μερική μηνισκεκτομή εχει σαν αποτέλεσμα την επάνοδο του γόνατος στην φυσιολογική του κατάσταση χωρις να επηρεάζεται σημαντικά η σταθερότητα αυτού και η δυνατότητα απορρόφησης των φορτίων Επίσης, προσφέρει ταχύτερη και πλήρη αποκατάσταση.

Μετά από χειρουργείο αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής συστήνονται ασκήσεις αποκατάστασης οι οποίες βοηθάνε στο να επανέλθει στην φυσιολογική λειτουργική κατάσταση το γόνατο όσον αφορά την δύναμη και το εύρος κίνησης. Πιθανές επιπλοκές μετά από μια αρθροσκοπική μηνισεκτομή περιλαμβάνουν την λοίμωξη, αιμορραγία καθώς και αρθροσκοπικά.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα