Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Αρθροσκόπηση γόνατος

αθλητικές κακώσεις

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με την χρήση ενός ειδικού οργάνου, του αρθροσκοπίου.

Αναπαράσταση αρθροσκόπησης γονάτου
αναπαράσταση αρθροσκόπησης γονάτου

Μέσω του οργάνου αυτού, η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης μεταφέρεται σε μόνιτορ και με την χρήση ειδικών εργαλείων μπορούμε να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε διαφορα προβλήματα της άρθρωσης. Είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση και η πλειοψηφία των ασθενών παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Ανατομία του γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία από τις πλέον περίπλοκες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού συναντά το άνω τμήμα του οστού της κνήμης συμμετέχοντας στον σχηματισμό της άρθρωσης του γόνατος. Ένα μικρό οστούν, που ονομάζεται επιγονατίδα, ολισθαίνει πάνω στην αύλακα της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού, τη μηριαία αύλακα. Το δεύτερο οστούν του κάτω άκρου, η περόνη, σχηματίζει την κνημοπερονιαία άρθρωση. Ο αρθρικός χόνδρος, χάρη της ιδιαίτερης σύστασης του, επιτραπεί μια ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης του γόνατος επικαλύπτοντας τις αρθρικές επιφάνειες των οστών που περιγράφηκαν ανωτέρω.

Η ανατομία του γονάτου — στα αγγλικά
η ανατομία του γονάτου — στα αγγλικά

Ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη βρίσκονται οι μηνίσκοι, που είναι δύο ανατομικοί σχηματισμοί με σχήμα μισοφέγγαρου και οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές αυτές επιφάνειες. Χρησιμέυουν κυρίως για την απορρόφηση των κραδασμών και των φορτίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα και τη φόρτιση της άρθρωσης του γόνατος. Στη σταθεροποίηση της άρθρωσης συμβάλλει η παρουσία συνδέσμων, όπως οι χιαστοί και οι πλάγιοι, οι οποίοι συγκρατούν τα οστά της αρθρώσεως στη σωστή θέση. Οι μυς που περιβάλλουν την άρθρωση συνδέονται με τα οστά του γόνατος μέσω των τενόντων. Η σωστή λειτουργία μυών, τενόντων και οστών, συμβάλλει στην ομαλή κίνηση αυτού. Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται απο τον αρθρικό θύλακο ο οποίος συμβάλλει και αυτός στην σταθεροποίηση της αρθρώσεως. Επικαλύπτεται από τον αρθρικό υμένα ο οποίος παράγει το αρθρικό υγρό που αποτελεί το λιπαντικό της άρθρωσης.

Ενδείξεις αρθροσκόπισης γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι ευάλωτη για διάφορους τραυματισμούς. Τα συχνότερα προβλήματα της άρθρωσης του γόνατος, στη διάγνωση και θεραπεία των οποίων η αρθροσκόπηση του γόνατος βοηθά και εχει θέση είναι:

 • Ρήξη μηνισκου
 • Κακώσεις χιαστών συνδεσμων
 • Τραυματισμός του αρθρικού χόνδρου
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του ινώδους υμένα
 • Προβλήματα και αστάθεια της επιγονατομηριαίας άρθρωσης
 • Ορισμένα κατάγματα των οστών της άρθρωσης του γόνατος

Τεχνική

Η αρθροσκόπηση του γόνατος μπορεί να γίνει με περιοχική ή γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος θα αποφασίσει την καταλληλότερη μέθοδο αναισθησίας βάση του ιστορικού, της ηλικίας και της γενικής κατάστασης της υγείας σας.

Μέσω δύο ή τριών μικρών οπών γύρω απο το γόνατο, εγχύεται διάλυμα στείρου φυσιολογικού ορού εντός της αρθρώσεως του γόνατος επιτυγχάνοντας καλύτερο οπτικό πεδίο και ευχέρεια στους χειρουργικός χειρισμούς.

Μέσω μιας μικρής τομής, εισάγεται ένα αρθροσκόπιο, το οποίο είναι ένας πολύ στενός σωλήνας με μια βιντεοκαμερα στην άκρη του για να μπορέσουμε να δούμε την άρθρωση του γόνατος εκ των έσω. Όλες οι δομές και ή άρθρωση του γόνατος προβάλλονται σε μια οθόνη που βρίσκεται μέσα στο χώρο του χειρουργείου. Ο χειρουργός κάνει μια επισκόπηση της άρθρωσης του γόνατος για να γίνει του προβλήματος. Στη συνέχεια με διάφορα ειδικά χειρουργικά εργαλεία, όπως ψαλίδι, αυτόματα shavers κ.α. που εισάγονται μέσω μικρών τομών, πραγματοποιείται η αποκατάσταση της διαγνωσθήσας βλάβης.

Οι συνηθέστερες βλαβες του γόνατος που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά ειναι:

 • Αφαίρεση ή επιδιόρθωση ρήξης μηνίσκου
 • Επιδιόρθωση ρήξης χιαστού συνδέσμου
 • Αφαίρεση μικρών ραγέντων τμημάτων του αρθρικού χόνδρου
 • Αφαίρεση μικρών τμημάτων κατεαγόντων οστών
 • Αφαίρεση φλεγμονώδους αρθρικού υμένα
 • Αφαίρεση κύστης baker
 • Επιδιόρθωση βλάβης επιγονατομηριαίας άρθρωσης
 • Τεχνική μικροκατάγματος — επιδιόρθωση χόνδρινων βλαβών

Στο τέλος της επέμβασης, γίνεται επιμελής αιμόσταση και αναρρόφηση του υγρού που είχε εισαχθεί στο γόνατο. Ακολουθεί συρραφή των μικρών τομών οι οποίες καλύπτονται με ασση. Μετά το χειρουργείο, οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Η ανάρρωση και ο χρόνος αυτης εξαρτάται απο το είδος του χειρουργείου και την βλάβη η οποία αντιμετωπίσθηκε. Η ανάρρωση ύστερα απο απλές επέμβασεις ειναι τις περισσότερες φορές ταχεία.

Σε περισσότερο σύνθετες επεμβάσεις η ανάρρωση έχει περισσότερο χρόνο. Σαφώς, η ανάρρωση υστερα απο αρθροσκόπηση του γόνατος είναι ταχύτερη από ένα ανοικτό χειρουργείο. Θα σας χορηγηθούν παυσίπονα για να αντιμετωπισθεί ο πόνος. Βακτηρίες ή επίδεσμος στο γόνατο μπορεί να σας προταθούν για καποιες εβδομάδες. Επίσης, μπορεί να σας προταθεί κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης για πιο επιτυχημενη ανάρρωση, όπως επίσης και κάποιες ασκήσεις οι οποίες εχουν σκοπό την βελτιστοποίηση της κίνησης της άρθρωσης του γόνατος και την ενδυναμωση των μυών του γόνατος και του κάτω άκρου.

Ρίσκα και επιπλοκές

Η αρθροσκόπηση του γόνατος ειναι μια ασφαλής μέθοδος και οι επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιες. Οι επιπλοκές που εχουν να κάνουν συγκεκριμένα με την αρθροσκόπηση του γόνατος περιλαμβάνουν αιμορραγία μεσα στην άρθρωση του γόνατος, λοίμωξη, δυσκαμψία στο γόνατο, την δημιουργία θρόμβων και πόνο στο γόνατο.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα