Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Αρθροσκόπηση ισχίου

αθλητικές κακώσεις

Η αρθροσκόπηση είναι ένα ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργείο και σημαίνει την εισαγωγή ενός οργάνου, του αρθροσκοπίου, εντός της αρθρώσεως προκειμένου να διαπιστωθεί μια βλάβη και ενδεχομένως στον ιδιο χρόνο να αποκατασταθεί.

Αναπαράσταση αρθροσκόπησης ισχίου
αναπαράσταση αρθροσκόπησης ισχίου

Το αρθροσκόπιο είναι ενα εξειδικευμένο χειρουργικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της οπτικής ίνας και αποτελείται από ένα φακό, μια πηγή φωτισμού και μια βιντεοκάμερα. Η κάμερα προβάλλει την εικόνα μεσα απο την άρθρωση σε μια μεγάλη οθόνη, επιτρέποντας στον χειρουργό να διαγνώσει τυχόν βλάβες, να εκτιμήσει τον βαθμό του τραυματισμού και να προβεί στον ιδιο χρόνο στην επιδιόρθωσή τους.

Η τεχνική αυτή, η οποία πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών, επιτρέπει την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ισχίου, όπως:

 1. Αφαίρεση τμήματος ραγέντος χόνδρου ή μικρών οστικών τεμαχίων τα οποία προκαλούν πόνο και δυσκαμψία στο ισχίο καθώς επίσης και συρραφή ραγέντος επιχειλίου χόνδρου. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ινώδης δακτύλιος που περιβάλλει την κοτύλη της αρθρώσεως.
 2. Αφαίρεση οστεόφυτων ή τμημάτων παθολογικού οστού που προκαλείται απο αρθριτιδα μετατραυματικά.
 3. Αφαίρεση τμήματος αρθρικού υμένα σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.
 4. Επιδιόρθωση μετατραυματικών κακώσεων μυών και συνδέσμων.
 5. Εκτίμηση και διάγνωση καταστάσεων που προκαλούν πόνο, οίδημα, δυσκαμψία στο ισχίο τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αντιμετώπιση. Η αθροσκόπηση του ισχίου πραγματοποιείται υπό γενική ή τοπική αναισθησία με βάση το ιστορικό και την γενική ιατρική κατάσταση του ασθενούς.

Με την τεχνική αυτή μέσω δύο ή τριών τομών (περίπου 2 εκατοστών η κάθε μία) εισάγεται το αρθροσκόπιο εντός της αρθρώσεως, η οποία προηγουμένως έχει διαταθεί με την έγχυση φυσιολογικού ορού για να δημιουργηθεί χώρος και να μπορέσει να δουλέψει ο χειρουργός. Η εικόνα η οποία μεταφέρεται στο μόνιτορ επιτρέπει στον χειρουργό να διαπιστώσει το είδος τον βαθμό της βλάβης και να το αντιμετωπίσει χειρουργικά.

Διάφορα χειρουργικά όργανα εισάγονται μέσα από τις άλλες δύο πολύ μικρές τομές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά το χειρουργείο οι τομές αυτές θα συρραφούν με ενδοδερμική ραφή και θα καλυφθούν με δύο μικρα τραυμαπλάστ.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ισχίου έναντι της ανοικτής παραδοσιακής τεχνικής περιλαμβάνουν:

 • Μικρότερες τομές
 • Πολύ μικρότερο τραυματισμό στους πέριξ συνδέσμους, μύς και ιστούς
 • Λιγότερο πόνο
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Μικρότερη πιθανότητα λοίμωξης
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχύτερη κινητοποίηση
 • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Όπως και με κάθε χειρουργείο, υπάχουν πιθανά ρίσκα και επιπλοκές. Είναι πολύ σημαντικό να ειστε ενημερωμένοι γι'αυτά πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αρθροσκόπηση του ισχίου.

Πιθανα ρίσκα και επιπλοκές

 • Λοιμωξη του χειρουργικού τραύματος ή της άρθρωσης του ισχίου
 • Τραυματισμός νεύρων που μπορεί να προκαλέσει αιμωδίες, πόνο , αδυναμία
 • Αιμορραγία μέσα στην άρθρωση (κατάσταση που ονομάζεται αίμαρθρο)
 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, κατάσταση όπου σχηματισμός θρόμβου στο εν τω βάθει φλεβική σύστημα των κάτω άκρων μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να καταλήξει στους πνεύμονες και να προκαλέσει σοβαρή επιπλοκή-πνευμονική εμβολή.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει συμβουλες σχετικά με προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε ούτως ώστε να έχετε μία ταχύτερη ανάρρωση και να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αναλγητική αγωγή όπως σας συνταγογραφηθεί.
 • Την χρήση βακτηριών για να ελαττωθεί / περιορισθεί η φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους.
 • Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις, ούτως ώστε να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του ισχίου και να βελτιωθεί εύρος κίνησης και η μυϊκή ισχύς
 • Η σωστή διατροφή και η αποφυγή καπνίσματος βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση και επούλωση του τραύματος.
 • Αποφυγή δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την άρση βάρους, ασκήσεις οι οποίες ενδεχομένως να σας κουράσουν για τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Με την βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών το αρθροσκόπιο έχει σημαντικό ρόλο στην διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του ισχίου. Επίσης οι ασθενείς μπορούν να προσμένουν ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερες μετατραυματικές επιπλοκές ύστερα από μία αρθροσκόπηση του ισχίου.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα