Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος

τεχνική που στηρίζεται σε μια προεγχειρητική αξονική ή μαγνητική τομογραφία του γόνατος και η οποία αποστέλλεται εν συνέχεια στον κατασκευαστή των προθέσεων στο εξωτερικό

Εξειδικευμένος τεχνικός χρησιμοποιεί την αξονική ή την μαγνητική τομογραφία και με εναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D printer) κατασκευάζει συγκεκριμένα μοντέλα (cutting blocks) τα οποία ειναι εξατομικευμένα για την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Αυτα τα cutting blocks αποστέλλονται πίσω στην Ελλαδα οταν ολοκληρωθούν. Η όλη διαδικασία απαιτεί διάστημα δύο με τρεις εβδομάδες.

Προσωπική εμπειρία αποδεικνύει ότι η τεχνική αυτή μέχρι στιγμής έχει πολύ καλά αποτελέσματα — ολα τα cutting blocks είχαν τέλεια εφαρμογή σε ασθενείς μεγάλης σειράς χειρουργείων. Τα κύρια οφέλη αυτής της τεχνικής ειναι: σημαντική μείωση του χειρουργικού χρόνου, περιορισμένη κάκωση των μαλακών μορίων και τέλος ελαχιστοποιείται το τμήμα του οστού που πρέπει να αφαιρεθεί καθώς επίσης και η απώλεια αίματος. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα κακής τοποθέτησης των υλικών ειδικά σε ασθενείς με μεγάλες παραμορφώσεις.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελείται από την μηριαία πρόθεση που κατασκευάζεται από μέταλλο και καλύπτει την αρθρική επιφάνεια του μηριαίου οστού και από την κνημιαία πρόθεση που αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδος, όπου υπάρχει ένδειξη, αντικαθίσταται επίσης με ανάλογο πλαστικό υλικό.

Διάρκεια νοσηλείας

Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας μετά από ολική αρθροπλαστική του γόνατος κυμαίνεται από μηδέν έως τρεις ημέρες.

Αποτελέσματα

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες επεμβάσεις στην χειρουργική ορθοπεδική. Έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος αλλά και οι δραστηριότητες του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του υλικού.

Προσδοκίες ασθενούς

Μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής μπορεί να βαδίζει ανώδυνα, να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και να χρησιμοποιεί κλίμακες χωρίς δυσκολία. Μπορεί να επιστρέψει στην οδήγηση μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τένις, το γκολφ και το σκι μετά από έξι έως δώδεκα εβδομάδες. Στην συνάντηση με έναν υποψήφιο ασθενή για ολική αρθροπλαστική του γόνατος θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το χειρουργείο και θα απαντηθούν ερωτήματα σε απορίες αλλά και ανησυχίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση. Επίσης θα συναντηθεί με τον αναισθησιολόγο της ομάδος για την προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση σχετικά με το είδος της ναρκώσεως που θα απαιτηθεί.

Ακτινογραφία φυσιολογικού γόνατος
ακτινογραφία φυσιολογικού γόνατος

Παρατηρούμε ίση απόσταση μεταξύ του κάτω πέρατος του μηριαίου οστού και του άνω τμήματος της κνήμης το οποίο καλύπτεται απο αρθρικό χόνδρο. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρούμε και στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση (βέλος). Ο αρθρικός χόνδρος εξασφαλίζει την ανώδυνη και ομαλή κίνηση της άρθρωσης του γόνατος.

Ακτινογραφία γόνατος με αρθρίτιδα
ακτινογραφία γόνατος με αρθρίτιδα

Όταν η άρθρωση του γόνατος έχει προσβληθεί από αρθρίτιδα το διάστημα μεταξύ των δύο οστών μειώνεται, η αρθρική επιφάνεια είναι ανομοιογενής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη ομαλή κίνηση της άρθρωσης η οποία καθίσταται επώδυνη και δύσκαμπτη.

μετεγχειριτική ακτινογραφία
ακτινογραφία γόνατος με αρθρίτιδα

Απεικονίζονται τα υλικά ολικής αρθροπλαστικής γόνατος τα οποία αντικαθιστούν τα φθαρμένα τμήματα της αρθρώσεως, επιτρέποντας μια φυσιολογική κίνηση στην άρθρωση, η οποία είναι ανώδυνη και πλήρως λειτουργική.

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε στηρίζονται σε μακροχρόνια αποτελέσματα βάση μελετών παγκόσμιας βιβλιογραφίας των συγκεκριμένων υλικών, τα λεγόμενα track records. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε υλικά, που αποδεδειγμένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πενταετίας ή και δεκαετίας έχουν άριστα ή πολύ καλα αποτελεσματα.

Μέριμνά μας είναι πάντα το άριστο αποτέλεσμα της επεμβάσεως καθώς επίσης η αποκατάσταση της υγείας και η πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα