Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ΠΧΣ, είναι ένας από τους κυρίους συνδέσμους του γόνατος, βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, εκφύεται από το μηρό και καταφύεται στην κνήμη. Μαζί με τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο (ΟΧΣ) παρέχει ατροφική σταθερότητα στο γόνατο. Δυστυχώς, όταν ο ΠΧΣ υποστεί ρήξη δεν μπορεί να επουλωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος.

Ο τραυματισμός του ΠΧΣ σχετίζεται τις περισσότερες φορες με αθλητική δραστηριότητα και συμβαίνει όταν στο γόνατο ασκούνται δυνάμεις υπερβολικής στροφής ή υπερέκτασης. Η ρήξη του ΠΧΣ συνήθως συμβαίνει με απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το πόδι σταθερό στο έδαφος ή όταν οι δυνάμεις επιβράδυνσης περάσουν από το γόνατο. Όταν γίνεται απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομο σταμάτημα, ταχεία επιβράδυνση ενώ τρέχουμε, προσγείωση απο ενα άλμα με λάθος τεχνική αλλά και άμεση επαφή η σύγκρουση οπως σε ενα τάκλιν στο ποδόσφαιρο, τότε μπορεί να υποστούμε ρήξη ΠΧΣ.

Όταν τραυματιστεί ο ΠΧΣ μπορεί να ακουστεί ένα "κρακ" και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος. Μέσα στις επόμενες δυο ώρες απο εναν τραυματισμο του γόνατος, στην άρθρωση θα δημιουργηθεί οίδημα και επίσης θα υπάρχει σύγκαμψη του γόνατος, δηλαδή το γόνατο θα ειναι λυγισμένο και θα εχει περιορισμένο εύρος κίνησης. Τέλος, θα υπάρχει πόνος και σε στροφικες κινήσεις θα υπάρχει το αίσθημα του ασταθούς γόνατος.

Η διάγνωση της ρήξης του ΠΧΣ γίνεται από την συμπτωματολογία, το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και την διενέργεια άλλων διαγνωστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες γόνατος, μαγνητική τομογραφία, και αρθροσκόπηση.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους. Αν η σταθερότητα του γόνατος παραμένει ακέραιη, τότε μπορεί να γίνει μια συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή αποτελείται από ξεκούραση, παγοθεραπεία, συμπιέστηκα περίδεση και ανάρροπη θέση για την αντιμετώπιση του οιδήματος και του πόνου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του εύρους κίνησης και της ενδυνάμωσης. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί νάρθηκας για την ακινητοποίηση της άρθρωσης.

Νεαροί αθλητές οι οποίοι συμμετάσχουν σε αθλήματα που χρειάζεται να κάνουν συχνά περιστροφή στο γόνατο, το πιο πιθανόν είναι να χρειαστούν χειρουργείο ούτως ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις αθλητικές τους υποχρεώσεις. Το πιο συχνό χειρουργείο για ρήξη ΠΧΣ είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης η οποία έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με την χρήση ενός αρθροσκοπιου μέσα από μικρές τομές. Ο χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη θα αντικατασταθεί από ένα μόσχευμα που θα παρθεί από το γόνατο (επιγονατιδικό τένοντα) ή τμήμα των οπισθίων μηριαίων μυών (hamstrings). Ύστερα από την αποκατάσταση του ΠΧΣ θα ακολουθήσει προγραμμα αποθεραπείας με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα