Τενοντίτιδα Ώμου Υπερακανθίου

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου ή αλλιώς τενοντοπάθεια υπερακανθίου είναι μία φλεγμονή που λαμβάνει χώρα στους τένοντες του ώμου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του μυοσκελετικού.

Ο ώμος αποτελείται από οστά, μυς και τένοντες, ο συνδυασμός των οποίων έχει ως στόχο να κάνει τον ώμο να κινείται σωστά. Αν και μπορεί η τενοντίτιδα του ώμου να ακούγεται ως κάτι πολύ πιο σοβαρό από ότι είναι στην πραγματικότητα, στην ουσία πρόκειται για μια φλεγμονή στον ώμο, η οποία στα πρώτα στάδια κάνει την εμφάνισή της με πόνο.

Σε τι διαφέρει η τενοντοπάθεια από την τενοντίτιδα υπερακανθίου;

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου ή αλλιώς τενοντίτιδα του ώμου διαφέρει από την τενοντοπάθεια, η οποία ουσιαστικά είναι η εκφύλιση του τένοντα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Στα πρώτα στάδια της πάθησης υπάρχει έντονος πόνος στο συγκεκριμένο σημείο και δυσκολία στην επίτευξη καθημερινών κινήσεων. Σε πιο προχωρημένα στάδια εξέλιξης της τενοντίτιδας ώμου μπορεί να υπάρξει μεγάλη αδυναμία στην λειτουργία όλου του ώμου.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι σταδιακά και πολλές φορές γίνονται πιο έντονα όταν ο ασθενής προσπαθεί να κάνει κινήσεις ή να ανυψώσει τον ώμο του.

Πως γίνεται η εξέταση; Χρειάζονται εξετάσεις;

Σε αυτή τη φάση ο γιατρός κάνει την διάγνωση με την βοήθεια ορισμένων εξετάσεων. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να σας κατευθύνει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για την καλύτερη δυνατή διάγνωση. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποια ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση του προβλήματος.

Ποια τα αίτια;

Τα αίτια μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση και το ιστορικό του κάθε ασθενούς. Ωστόσο, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο και είναι ένα από τα πιο βασικά αίτια. Συγκεκριμένα, η τενοντίτιδα ώμου κάνει την εμφάνισή της σε ηλικίες μεταξύ 40 - 50 ετών, χωρίς όμως να αποκλείεται η περίπτωση να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες όπως 25+. Ο γιατρός μπορεί να σας αναλύσει όλα τα αίτια βάση του ιστορικού σας.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η θεραπεία χωρίζεται σε δυο βασικά στάδια. Την συντηρητική και την χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε να βρείτε την καλύτερη λύση. Συνήθως αυτή εξαρτάται ανάλογα με την περίπτωση και το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αλλά και από τον βαθμό εξέλιξης της πάθησης.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία συνήθως επιλέγεται όταν η πάθηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Όταν δηλαδή στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνεται μόνο ο πόνος. Έτσι, όταν προχωράμε σε συντηρητική αντιμετώπιση εννοούμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε αρχικά τα βάρη, πρέπει να γίνονται κάποιες ασκήσεις στον ώμο, αλλά και ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια φυσικοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα γίνεται και έγχυση πλάσματος που αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική συντηρητική αντιμετώπιση.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε κάποιες περιπτώσεις η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αρκεί. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν πλέον ο πόνος είναι επίμονος και πλέον υπάρχει δυσκολία κίνησης του ώμου στην καθημερινότητα. Σημαντικό κριτήριο για να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση είναι και το να έχει περάσει ένα διάστημα 4 μηνών από την έναρξη της συντηρητικής θεραπείας, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σημαντική βελτίωση. Τότε, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, λαμβάνεται η απόφαση για χειρουργική επέμβαση με την μέθοδο της αρθροσκόπησης. Το καλό στην περίπτωση της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι ότι ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και βλέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την διαφορά.

Κατά την διαδικασία της επέμβασης πραγματοποιείται ολική αναισθησία, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο, χωρίς να χρειαστεί διανυκτέρευση ή παραπάνω ημέρες νοσηλείας.

Ποιος ο χρόνος για την αποκατάσταση;

Ο χρόνος για την αποκατάσταση του ασθενούς είναι σχετικά σύντομος και ο ασθενής αντιλαμβάνεται από τις πρώτες μέρες ότι ο πόνος που είχε έχει περάσει. Παράλληλα, άμεσα γίνεται αντιληπτό και η επαναφορά της κίνησης του ώμου. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση και την κατάσταση που είναι ο ασθενής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τον ακριβή χρόνο για την άμεση αποκατάστασή σας.

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για αντιμετώπιση;

Σε περίπτωση συντηρητική θεραπείας, ο γιατρός σας προτείνει κάποιες ασκήσεις, με σκοπό να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Ορισμένες από τις ασκήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν βρίσκονται στα παρακάτω video. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα σας πει και στο ραντεβού ακριβώς ποιες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν.

Ποιο το κόστος της θεραπείας; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της θεραπείας και οι τιμές εξαρτώνται ανάλογα την περίπτωση και την κατάσταση που βρίσκεται ο ασθενής. Ωστόσο, ο γιατρός θα σας εξετάσει και αμέσως μετά την διάγνωση θα είναι σε θέση να σας πει ακριβώς το πόσο θα κοστίσει η θεραπεία.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!