Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ);

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός αυλός που περιβάλλεται από οστά και μαλακά μόρια (συνδέσμους) και βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού. Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από αυτόν τον αυλό και όταν πιέζεται προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα, αδυναμία και πόνο.

Υπάρχουν κατάλληλες ασκήσεις για τον σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ασκήσεις που θα μπορούσανε να βελτιώσουν τα συμπτώματα είναι οι διατάσεις των δακτύλων και του αντίχειρα, διατάσεις της πηχαιοκαρπικής άρθρωσης, (κάμψη και έκταση του καρπού, ενεργητικά και παθητικά) και περιστροφικές κινήσεις του καρπού.

Βοηθάει το κρύο ή το ζεστό νερό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θερμά επιθέματα βοηθάνε στην βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς προσφέροντας τοπική αντιφλεγμονώδη δράση. Εν αντιθέσει, τα ψυχρά επιθέματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκαμψία και να επιδεινώσουν το άλγος στην περιοχή.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα βάρη και την καθημερινή καταπόνηση;

Γενικά μια από τις αιτίες συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι η επαναλαμβανομένη κίνηση (χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, πληκτρολογίου, mouse) και η επαναλαμβανομένη άρση βάρους άνω του ενός κιλού. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άρση βάρους και η καταπόνηση σε ασθενείς με συμπτωματολογία συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ποια είναι τα βασικά αίτια - προδιαθεσικοι παράγοντες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα το συναντάμε πιο συχνά σε υπέρβαρους ασθενείς, σε εγκύους, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν και άλλο υποκείμενο νόσημα όπως ζαχαρώδη διαβήτη ή αρθρίτιδα, υπάρχει και άλλος στην οικογένεια με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δουλεύουνε ή έχουνε χόμπι στα οποία κάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση και υπερχρηση του καρπού και σε ασθενής οπού έχει προηγηθεί τραυματισμός της περιοχής.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση θα τεθεί από την λήψη του ιατρικού ιστορικού, την κλινική εξέταση και την διενέργεια ειδικών τεστ για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και με ηλεκτρομυογράφημα το οποίο και θέτει την τελική διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι αρχικά αίσθημα αιμωδιών και υπαισθησίας στην κατανομή του μέσου νεύρου (πρώτα τρία δάχτυλα της παλαμιαίας επιφάνειας της άκρα χειρός). Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ο ασθενής περιγράφει νυχτερινό άλγος, το οποίο επηρεάζει τον ύπνο του, μείωση της ισχύος του δραγμού και πτώση αντικειμένων. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει και ατροφία των μυών του θεναρος.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Η κατάλληλη θεραπεία η οποία θα δώσει και οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου, η οποία πραγματοποιείται είτε με τοπική αναισθησία, είτε με μέθη και τοπική αναισθησία. Είναι χειρουργείο με ολιγόωρη νοσήλια. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Ακολουθεί αλλαγή τραύματος στις δύο ημέρες και στις δεκατέσσερις ημέρες όπου αφαιρούνται τα ράμματα και το μετεγχειρητικό άλγος ελέγχεται απολυτά με απλά παυσίπονα από το στόμα.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ποιος ο χρόνος αποκατάστασης μετεγχειρητικά;

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο του. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες φέρει ελαστικό επίδεσμο στην περιοχή του χειρουργείου. Στις δύο εβδομάδες αφαιρούνται τα ράμματα και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Δίνονται οδηγίες για αποφυγή άρσης βάρους άνω του ενός κιλού για πέντε εβδομάδες, και το χέρι παραμένει με ειδική περίδεση με γάζες και ελαστικό επίδεσμο για το χρονικό διάστημα των πέντε εβδομάδων.

Πιο είναι το κόστος για την επέμβαση; Είναι προσιτές οι τιμές;

Καλέστε μας για ένα ραντεβού και να σας ενημερώσουμε για το κόστος του χειρουργείου το οποίο και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός χειρουργός θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τις τιμές και την επέμβαση.

Είπαν για τον Ιατρό

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!