Αριστοτέλης Κούρτης

Δρ. Ορθοπεδικός Χειρουργός

Αποκατάσταση & Αποτελέσματα

έπειτα από τη θεραπεία

Η αποκατάσταση / αποθεραπεία ειναι ενα είδος συμπληρωματικής θεραπείας η οποία έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών, ασθενειών αλλά ακόμα και μετεγχειρητικές καταστάσεις. Σκοπό εχει την φυσική αποκατάσταση λειτουργικότητας, αισθητικότητας, φυσιολογίας αλλα και την κοινωνική αποκατάσταση του ασθενούς. Ο σκοπός ενός φυσικοθεραπευτικού προγράμματος έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες όπως οι ανάγκες του ασθενούς αλλά με τελικό σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάρρωσης. Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει τον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στην καθημερινότητά του μέσα από άσκηση και θεραπεία.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης συνιστάται για ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να επανέλθουν άμεσα στην καθημερινότητά τους ύστερα από έναν τραυματισμό ή ένα χειρουργείο. Η ομάδα των φυσικοθεραπευτών μας συνεργάζεται στενά με τον ασθενή βοηθώντας τον και παρέχοντάς του ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών οι οποίες βοηθούν στο εύρος κίνησης αυτών στην τραυματισμένη περιοχή. Η πιο συχνή και άμεση θεραπεία, ύστερα από έναν τραυματισμό η οποία έχει πολύ καλά αποτέλεσματα όσον αφορά την βελτίωση του πόνου, είναι το λεγόμενο RICE (rest, ice, compression and elevation), δηλαδή ανάρρωση, παγοθεραπεία, περίδεση και ανάρτηση. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε οξείς τραυματισμούς όπως διαστρέμματα, θλάσεις, αιματώματα και μώλωπες. Οι βακτηρίες (πατερίτσες), οι νάρθηκες και τα τροχήλατα αμαξίδια χρησιμοποιούνται για αποφόρτιση ή ακινητοποίηση, παρέχοντας υποστήριξη χωρίς να επιτρέπουν ή περιορίζοντας την κίνηση των τραυματισμένων αρθρώσεων. Ένα πρόγραμμα αποκαταστάσης συχνά εμπεριέχει ασκήσεις διατάσεως, κάμψης και έκτασης, χειρομαλάξεις (μασάζ), ασκήσεις ισορροπίας, φυσικοθεραπεία (λέιζερ, υπέρηχο κ.τ.λ.), ζεστά ή ψυχρά επιθέματα κ.α.

Διάφορες τεχνικές έχουν υιοθετηθεί στα προγράμματα αποκατάστασης και έχουν ξεχωριστή σημασία το καθένα ανάλογα με την περίπτωση, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα και να βοηθήσουν τον ασθενή να επανέλθει στη προτέρα φυσιολογική του δραστηριότητα. Οι διατατικές ασκήσεις κάμψης και έκτασης του μυός βοηθούν στην ευκαμψία των μυών της τραυματισμένης περιοχής. Οι τεχνικές χειρομαλάξεων ανακουφίζουν τους μυς και βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση και χαλάρωση στην περιοχή του τραυματισμού. Ασκήσεις ισορροπίας επαναφέρουν την λειτουργία και την κινητικότητα της τραυματισμένης άρθρωσης. Επίσης, συμπληρωματικά μέτρα που συμβάλλουν στο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι η προοδευτική αύξηση του χρόνου και της έντασης των ασκήσεων, η καθημερινή άσκηση, το περπάτημα και η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων με χρήση ειδικών ανατομικών πάτων.

Ο χειρουργός σας έχει ομάδα συνεργατών που αποτελείται από άριστα εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές για την βέλτιστη αποκατάσταση και αποθεραπεία σας μετά από έναν τραυματισμό ή ένα χειρουργείο. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία είναι αποτελέσματα πολυετούς έρευνας από μεγάλα ορθοπεδικά κέντρα όπως αυτό των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ στην Μεγάλη Βρετανία και του Emory University στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα