Επικονδυλίτιδα Αγκώνα – Tennis Elbow

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα αποτελεί μία πάθηση, η οποία σχετίζεται με τον ερεθισμό που προκαλείται από την τριβή των τενόντων στον αγκώνα. Πάνω στις οστικές προεξοχές του οστού, βρίσκονται οι τένοντες των ακρών που ονομάζονται επικόνδυλοι. Οι επικόνδυλοι είναι δυο, ο έσω και ο έξω επικόνδυλος.

Τι είναι η έξω και η έσω επικονδυλίτιδα;

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την έσω και την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα. Η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα, γνωστή και ως «αγκώνας του γκολφέρ» αφορά τους καμπτήρες τένοντες, ενώ η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, γνωστή και ως «αγκώνας του τενίστα - tennis elbow» αφορά τους εκτείνοντες τένοντες.

Πως γίνεται η διάγνωση; Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις;

Η διάγνωση στην επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι σχετικά εύκολη, βέβαια αυτό εξαρτάται και από το αν ο ασθενής θα απευθυνθεί σε έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό. Αυτό συμβαίνει γιατί η εξέταση είναι κυρίως κλινική και γίνεται μέσω κάποιων ασκήσεων που ζητάει ο γιατρός να κάνει ο ασθενής. Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση να χρειαστούν και ορισμένες εξετάσεις για να εξακριβωθεί η κατάσταση και ο βαθμός του προβλήματος. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι από ένα υπερηχογράφημα, μια μαγνητική τομογραφία ή ακόμα και ένα ηλεκτρομυογράφημα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός θα σας κατευθύνει ανάλογα με την περίπτωση σας και εφόσον ο ίδιος κρίνει από την πρώτη διάγνωση, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Ποια τα βασικά αίτια;

Ο αγκώνας του τενίστα - tennis elbow, προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών του αντιβραχίου. Οι συγκεκριμένοι μύες είναι υπεύθυνοι για την ανύψωση του καρπού και των δαχτύλων. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα, αυτές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις να προκαλέσουν ρήξεις στον τένοντα και στην επιφάνεια του έξω αγκώνα. Τότε είναι που εκδηλώνεται και η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα.

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι επίσης γνωστή και ως «αγκώνας του τενίστα» ή αλλιώς «tennis elbow». Αυτό συμβαίνει γιατί προσβάλλει αρκετούς αθλητές του τένις κυρίως λόγο της κίνησης του backhand. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το tennis ευθύνεται για την πάθηση, καθώς η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπου και αυτοί μπορεί να κάνουν ορισμένες αντίστοιχες κινήσεις. Επομένως, η επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να προέλθει ύστερα από υπερβολική χρήση του ποντικιού του υπολογιστή ή από την χρήση κατσαβιδιών και άλλων μικρών εργαλείων.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα, μπορεί να ποικίλουν, ωστόσο είναι διαφορετικά στην έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα, και διαφορετικά για την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα. Συγκεκριμένα, για την έσω επικοινδυλίτιδα αγκώνα ως βασικό σύμπτωμα τις περισσότερες φορές είναι ο πόνος κατά την κίνηση του καρπού και ο πρηνισμός του αντιβραχίου.

Αντίθετα, στην περίπτωση της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα ή αλλιώς tennis elbow, ως βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την έκταση του καρπού με αντίσταση αλλά και η απώλεια της ισχύος σύλληψης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Το πιο σημαντικό, από την στιγμή που γίνει η διάγνωση, είναι να σταματήσετε να κάνετε τις κινήσεις που ευθύνονται για την πάθηση και να ξεκουράσετε το χέρι σας. Σε περίπτωση που είστε επαγγελματίας αθλητής του tennis, τις περισσότερες φορές προτείνεται η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας, αλλά και αλλαγή του τρόπου προπόνησης.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης κατά κύριο λόγο χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ο γιατρός να σας προτείνει να κάνετε κάποιες ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Στην περίπτωση που πάσχετε από έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει τη χρήση νάρθηκα, έτσι ώστε να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο ο πόνος. Αυτό όμως δεν είναι κάτι δεδομένο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που οι παραπάνω τρόποι δεν βοηθάνε ιδιαίτερα. Σε αυτή τη περίπτωση, το χειρουργείο είναι μονόδρομος και ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσετε σε μια επέμβαση.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα σε περίπτωση εγχείρησης, είναι τα εξαιρετικά στατιστικά, καθώς τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μετά την διαδικασία στις επέμβασης, μπορεί να χρειαστούν κάποιες φυσικοθεραπείες, ωστόσο αυτό θα στις το πει αναλυτικά ο γιατρός στα ραντεβού στις. Η πιο αποτελεσματική πλέον μέθοδος, είναι η PRP θεραπεία που χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Έτσι, γίνεται έγχυση με χορήγηση ενέσεων (PRP), όπου στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτό το κόστος - τιμές;

Η τιμή της επέμβασης και το συνολικό κόστος γενικότερα εξαρτώνται συνήθως από την περίπτωση και την κατάσταση του προβλήματος του ασθενούς. Ωστόσο, μόλις ο γιατρός κάνει τη διάγνωσή του μετά το πρώτο ραντεβού, είναι σε θέση να σας ενημερώσει ακριβώς για το πόσο κοστίζει η όλη διαδικασία.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!