Αρθροσκόπηση Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία πολύ συχνή επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με την χρήση ενός ειδικού οργάνου, του αρθροσκοπίου. Μέσω του οργάνου αυτού η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης μεταφέρεται σε μόνιτορ και με την χρήση ειδικών εργαλείων μπορούμε να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε διαφορα προβλήματα της άρθρωσης. Είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση και η πλειοψηφία των ασθενών παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία από τις πλέον περίπλοκες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού συναντά το άνω τμήμα του οστού της κνήμης συμμετέχοντας στον σχηματισμό της άρθρωσης του γόνατος. Ένα μικρό οστούν, που ονομάζεται επιγονατίδα, ολισθαίνει πάνω στην αύλακα της πρόσθιας επιφάνειας του μηρού, τη μηριαία αύλακα. Το δεύτερο οστούν του κάτω άκρου, η περόνη, σχηματίζει την κνημοπερονιαία άρθρωση. Ο αρθρικός χόνδρος, χάρη της ιδιαίτερης σύστασης του, επιτραπεί μια ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης του γόνατος επικαλύπτοντας τις αρθρικές επιφάνειες των οστών που περιγράφηκαν ανωτέρω.

Ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη βρίσκονται οι μηνίσκοι, που είναι δύο ανατομικοί σχηματισμοί με σχήμα μισοφέγγαρου και οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές αυτές επιφάνειες. Χρησιμέυουν κυρίως για την απορρόφηση των κραδασμών και των φορτίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα και τη φόρτιση της άρθρωσης του γόνατος. Στη σταθεροποίηση της άρθρωσης συμβάλλει η παρουσία συνδέσμων, όπως οι χιαστοί και οι πλάγιοι, οι οποίοι συγκρατούν τα οστά της αρθρώσεως στη σωστή θέση. Οι μυς που περιβάλλουν την άρθρωση συνδέονται με τα οστά του γόνατος μέσω των τενόντων. Η σωστή λειτουργία μυών, τενόντων και οστών, συμβάλλει στην ομαλή κίνηση αυτού. Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται απο τον αρθρικό θύλακο ο οποίος συμβάλλει και αυτός στην σταθεροποίηση της αρθρώσεως. Επικαλύπτεται από τον αρθρικό υμένα ο οποίος παράγει το αρθρικό υγρό που αποτελεί το λιπαντικό της άρθρωσης.

Ποιες οι ενδείξεις αρθροσκόπησης γόνατος;

Η άρθρωση του γόνατος είναι ευάλωτη για διάφορους τραυματισμούς. Τα συχνότερα προβλήματα της άρθρωσης του γόνατος, στην διάγνωση και θεραπεία των οποίων η αρθροσκόπηση του γόνατος βοηθά και έχει θέση είναι:
 • Ρήξη μηνισκου
 • Κακώσεις χιαστών συνδεσμων
 • Τραυματισμός του αρθρικού χόνδρου
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του ινώδους υμένα
 • Προβλήματα και αστάθεια της επιγονατομηριαίας άρθρωσης
 • Ορισμένα κατάγματα των οστών της άρθρωσης του γόνατος

Ποια η τεχνική και η διαδικασία;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος μπορεί να γίνει με περιοχική ή γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος θα αποφασίσει την καταλληλότερη μέθοδο αναισθησίας βάση του ιστορικού, της ηλικίας και της γενικής κατάστασης της υγείας σας. Μέσω δύο ή τριών μικρών οπών γύρω από το γόνατο, εγχύεται διάλυμα στείρου φυσιολογικού ορού εντός της αρθρώσεως του γόνατος επιτυγχάνοντας καλύτερο οπτικό πεδίο και ευχέρεια στους χειρουργικός χειρισμούς.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Μέσω μιας μικρής τομής, εισάγεται ένα αρθροσκόπιο, που ειναι ένας πολύ στενός σωλήνας με μια βιντεοκαμερα στην άκρη του για να μπορέσουμε να δούμε την άρθρωση του γόνατος εκ των έσω. Όλες οι δομές και ή άρθρωση του γόνατος προβάλλονται σε μια οθόνη που βρίσκεται μέσα στο χώρο του χειρουργείου . Ο χειρουργός κάνει μια επισκόπηση της άρθρωσης του γόνατος για να γίνει διάγνωση του προβλήματος. Στη συνέχεια με διάφορα ειδικά χειρουργικά εργαλεία, όπως ψαλίδι,αυτόματα savers κ.α που εισάγονται μέσω μικρών τομών, πραγματοποιείται η αποκατασταση της διαγνωσθήσας βλάβης.

Οι συνηθέστερες βλαβες του γόνατος που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά ειναι:

 • Αφαίρεση ή επιδιόρθωση ρήξης μηνίσκου
 • Επιδιόρθωση ρήξης χιαστού συνδέσμου
 • Αφαίρεση μικρών ραγέντων τμημάτων του αρθρικού χόνδρου
 • Αφαίρεση μικρών τμημάτων κατεαγόντων οστών
 • Αφαίρεση φλεγμονώδους αρθρικού υμένα
 • Αφαίρεση κύστης baker
 • Επιδιόρθωση βλάβης επιγονατομηριαίας άρθρωσης
 • Τεχνική μικροκατάγματος (επιδιόρθωση χόνδρινων βλαβών)

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση και την ανάρρωση;

Στο τέλος της επέμβασης γίνεται επιμελής αιμόσταση και αναρρόφηση του υγρού που είχε εισαχθεί στο γόνατο. Ακολουθεί συρραφή των μικρών τομών οι οποίες καλύπτονται με άσηπτο τραυμαπλαστ. Μετά το χειρουργείο οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Η ανάρρωση και ο χρόνος αυτής εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου και την βλάβη η οποία αντιμετωπίσθηκε. Η ανάρρωση ύστερα από απλές επέμβασεις είναι τις περισσότερες φορές ταχεία. Σε περισσότερο σύνθετες επεμβάσεις η ανάρρωση παίρνει περισσότερο χρόνο. Σαφώς η ανάρρωση ύστερα από αρθροσκόπιση του γόνατος είναι ταχύτερη απο ένα ανοικτό χειρουργείο. Θα σας χορηγηθούν παυσίπονα για να αντιμετωπισθεί ο πόνος. Βακτηρίες ή επίδεσμος στο γόνατο μπορεί να σας προταθούν για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες. Επίσης μπορεί να σας προταθεί κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης για πιο επιτυχημένη ανάρρωση, όπως επίσης και κάποιες ασκήσεις οι οποίες έχουν σαν σκοπό την βελτιστοποίηση της κίνησης της άρθρωσης του γόνατος και την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος και του κάτω άκρου.

Ρίσκα και επιπλοκές

Η αρθροσκόπιση του γόνατος ειναι μαι ασφαλής μέθοδος και οι επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιες. Οι επιπλοκές που εχουν να κάνουν συγκεκριμένα με την αρθροσκόπιση του γόνατος περιλαμβάνουν: την αιμορραγία μεσα στην άρθρωση του γόνατος, λοίμωξη, δυσκαμψία στο γόνατο, την δημιουργία θρόμβων και πόνο στο γόνατο.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτό το κόστος και οι τιμές;

Καλέστε μας για ένα ραντεβού και να σας ενημερώσουμε για το κόστος του χειρουργείου το οποίο και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!