Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την αντικατάσταση μια αρθροπλαστικής γόνατος που δεν λειτουργεί πλέον σωστά. Οι προθέσεις της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν διαρκούν για πάντα, και υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν τα οποία απαιτούν επανάληψη της χειρουργικής επέμβασης για την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων. Η επανεπέμβαση για την αντικατάσταση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ονομάζεται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του γόνατος.

Τι περιλαμβάνει η επέμβαση;

Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος είναι μια μεγάλη επέμβαση που μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη από την αρχική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Περιλαμβάνει την αφαίρεση των εμφυτευμάτων της αρχικής αρθροπλαστικής γόνατος και την τοποθέτηση νέων προθέσεων. Με την πάροδο του χρόνου, ο ουλώδης ιστός, η απώλεια οστού και η αστάθεια μπορούν να αποτελούν σημαντικές δυσκολίες στη διενέργεια της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής γόνατος.

Ποια είναι τα βασικα αίτια;

Η κατανόηση των αιτιών αποτυχίας μιας αρθροπλαστικής γόνατος είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής. Η μέση διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος είναι μεγαλύτερη από δύο δεκαετίες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που εμφυτεύματα έχουν διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Εντούτοις, υπάρχουν φορές που η ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να διαρκέσει πολύ λίγο, ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών (περίπου 1% έως 2%) καταλήγουν να χρειάζονται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος μέσα σε λίγα χρόνια από την αρχική τους επέμβαση. Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος πραγματοποιείται για διάφορους λόγους, όπως χαλάρωση της αρθροπλαστικής, περιπροθετική λοίμωξη, αστάθεια του γόνατος και κακή ευθυγράμμιση των προθέσεων.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Πολλοί ασθενείς πραγματοποιούν τελικά την αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος λόγω του σημαντικού πόνου. Ενώ ο πόνος μπορεί να είναι ένα πρόβλημα από μόνος του, δεν πρέπει να πραγματοποιείται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής χωρίς να κατανοηθεί γιατί εμφανίζεται ο πόνος. Η πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου χωρίς να έχει προσδιοριστεί η αιτία του πόνου, είναι απίθανο να επιφέρει καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, η αιτία του προβλήματος πρέπει να κατανοηθεί επακριβώς και πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αρθροπλαστικής.

Ποια η διαδικασία;

Στην αρθροπλαστική γόνατος γίνεται τοποθέτηση μεταλλικών εμφυτευμάτων που καλύπτουν το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού και το άνω άκρο του οστού της κνήμης. Ανάμεσα σε αυτά τα μεταλλικά εμφυτεύματα υπάρχει ένα κομμάτι πλαστικό από πολυαιθυλένιο που παρέχει μια λεία επιφάνεια για την κίνηση των εμφυτευμάτων. Το πολυαιθυλένιο μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, είτε αργά και σταδιακά, είτε αιφνίδια. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η φθορά του πολυαιθυλενίου μπορεί να επιταχυνθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων δεν ήταν ιδανική, όταν το γόνατο είναι ασταθές (πολύ χαλαρό) ή εάν ο ασθενής εκτελεί δραστηριότητες που ασκούν υπερβολική πίεση στο εμφύτευμα. Αν η αποτυχία της αρθροπλαστικής γόνατος οφείλεται σε λοίμωξη, τότε η αναθεώρηση γίνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο αφαιρούνται τα υλικά και γίνεται χειρουργικός καθαρισμός, μεσολαβούν 6 – 8 εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών και στο δεύτερο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση της νέας αρθροπλαστικής γόνατος.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την επέμβαση; Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών που θα υποβληθούν σε αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος περιλαμβάνει αρχικά ακτινογραφίες του γόνατος, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για τον προσδιορισμό της θέσης και της στερέωσης των προθέσεων και για τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της οστικής απώλειας γύρω από ένα χαλαρωμένο εμφύτευμα. Μπορεί να χρειαστεί προεγχειρητική παρακέντηση και λήψη υγρού για καλλιέργειες επί υποψίας περιπροθετικής λοίμωξης.

Αποτελεί μια δύσκολη επέμβαση;

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι δύσκολη για διάφορους λόγους. Πρώτον, όταν κάποιος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, αναπτύσσεται ουλώδης ιστός και τα μαλακά μόρια γίνονται λιγότερο αναγνωρίσιμα, καθιστώντας τη διενέργεια της δεύτερης επέμβασης πιο δύσκολη. Δεύτερον, κατά την εκτέλεση της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής γόνατος, συχνά αφαιρούνται και κομμάτια οστού μαζί με τα εμφυτεύματα. Η διατήρηση επαρκούς οστού για την υποστήριξη του νέου εμφυτεύματος είναι ζωτικής σημασίας. Τέλος, η απόκτηση ενός γόνατος που είναι αρκετά εύκαμπτο ώστε να επιτρέπει την κίνηση, αλλά και αρκετά σταθερό, είναι επίσης πιο δύσκολο σε περιπτώσεις αναθεώρησης της αρθροπλαστικής γόνατος. Τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της αρθροπλαστικής δεν είναι τόσο προβλέψιμα όσο αυτά της πρωταρχικής αρθροπλαστικής. Πάντως οι περισσότερες μελέτες της βιβλιογραφίας αναφέρουν καλά αποτελέσματα και βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών σε ποσοστό άνω του 80%. Στις επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνονται η μετεγχειρητική δυσκαμψία, η λοίμωξη, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και οι βλάβες των αγγείων και των νεύρων της περιοχής.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
επαληθεύτηκε
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
επαληθεύτηκε
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
επαληθεύτηκε
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
επαληθεύτηκε
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
επαληθεύτηκε
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!