Εξάρθρημα Αστάθεια Γόνατος

Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης

Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος

Τι είναι το εξάρθρημα – αστάθεια γόνατος;

Η σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος διατηρείται από το σχήμα των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων και των μηνίσκων σε συνδυασμό με τους συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν το μηριαίο με την κνήμη. Οι κυριότεροι από αυτούς τους συνδέσμους είναι οι εξής τέσσερις: ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο έσω πλάγιος σύνδεσμος και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος. Σημαντική συμβολή έχει ο αρθρικός θύλακος και η λαγονοκνημιαία ταινία. Οι μύες που δρουν πάνω από την άρθρωση παρέχουν δευτερεύουσα δυναμική σταθερότητα.

Η αστάθεια του γόνατος οφείλεται σε τραυματισμό των συνδέσμων του γόνατος και μπορεί να οφείλεται σε άμεσο ή έμμεσο τραύμα. Σε περίπτωση ρήξεων όλων των συνδέσμων του γόνατος, χάνεται η επαλληλία των αρθρικών επιφανειών και προκαλείται εξάρθρημα γόνατος.

Ποια τα βασικά αίτια;

Ο πιο συχνός μηχανισμός αστάθειας γόνατος είναι η στροφική κάκωση του γόνατος, μετά από άλμα η ξαφνική επιβράδυνση, συνήθως σε αθλητικές δραστηριότητες. Το εξάρθρημα γόνατος είναι συνήθως μια κάκωση υψηλής ενέργειας που προκαλείται από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από μεγάλο ύψος.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.



Ποια είναι η ηλικία εμφάνισης;

Οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι το εξάρθρημα γόνατος απαντάται συχνότερα σε νεαρές ηλικίες, και η μέση ηλικία που έχει καταγραφεί είναι 29 – 37 έτη. Η αστάθεια του γόνατος έχει δικόρυφη κατανομή. Οι περισσότεροι πάσχοντες είναι είτε νεαρής ηλικίας λόγω αθλητικών κακώσεων είτε προχωρημένης ηλικίας, λόγω εκφυλιστικής αρθρίτιδας γόνατος που προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για οριστική αντιμετώπιση;

Η θεραπεία της αστάθειας του γόνατος εξαρτάται από τον σύνδεσμο που έχει υποστεί τον τραυματισμό. Σε περίπτωση κάκωσης του έσω πλαγίου ή του έξω πλαγίου συνδέσμου είναι ως επί το πλείστον συντηρητική. Περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία και ανύψωση του σκέλους για τις πρώτες 2 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Χρήσιμη είναι η ακινητοποίηση του γόνατος και η αποφυγή φόρτισης του σκέλους με τη χρήση βακτηριών. Η πρώιμη κινητοποίηση και η φυσικοθεραπεία επιτρέπει την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες μετά από 4 – 6 εβδομάδες. Σε περίπτωση πλήρους ρήξης με αποσπαστικό κάταγμα, πραγματοποιείται χειρουργική επισκευή των συνδέσμων. Σε περίπτωση που μια χρόνια ρήξη των προαναφερθέντων συνδέσμων προκαλεί εμμένουσα αστάθεια του γόνατος, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική ανακατασκευή των συνδέσμων με χρήση μοσχευμάτων. Σε περίπτωση ρήξης του οπισθίου χιαστού, η θεραπεία είναι επίσης συντηρητική (φυσικοθεραπεία με ενδυνάμωση τετρακεφάλου) εφόσον δεν υπάρχουν συνυπάρχουσες κακώσεις ή μεγάλη προσθιοπίσθια αστάθεια του γόνατος. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει τη συρραφή ή την ανακατασκευή του οπισθίου χιαστού με χρήση μοσχευμάτων.

Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!


Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.

Σε περίπτωση ρήξης του προσθίου χιαστού, ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτραπεί η επανακάκωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του αρθρικού χόνδρου, ρήξη μηνίσκου και τελικά δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα. Μόλις διαγνωστεί η ρήξη του προσθίου χιαστού, η απόφαση μεταξύ χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας βασίζεται σε παραμέτρους μοναδικές για κάθε άτομο. Μεταξύ των παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη είναι η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας, ο βαθμός αστάθειας του γόνατος, οι συνυπάρχουσες κακώσεις, η ικανότητα και η προθυμία να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και οι μελλοντικές προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένου του είδους της αθλητικής δραστηριότητας στην οποία ο ασθενής επιθυμεί να συμμετάσχει. Η συντηρητική αντιμετώπιση των ρήξεων του προσθίου χιαστού είναι πιθανό να είναι επιτυχής σε ασθενείς που δεν έχουν συνυπάρχουσες κακώσεις και που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν εξαιρετικά απαιτητικά αθλήματα. Περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία με έμφαση στην ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την ανακατασκευή του προσθίου χιαστού με χρήση αυτομοσχευμάτων οπισθίων μηριαίων ή επιγονατιδικού τένοντα.

Η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος γόνατος είναι επείγουσα και περιλαμβάνει ανάταξη του γόνατος, νευραγγειακό έλεγχο, εφαρμογή εξωτερικής οστεοσύνθεσης και σε δεύτερο χρόνο γίνεται ανακατασκευή των συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη.

Είπαν για τον Ιατρό

eleni kitsou
eleni kitsou
13. Iούλιος, 2022.
Εξαιρετικός επιστήμονας ,πάνω απ' όλα άνθρωπος. Λεπτομερής εξέταση του άντρα μου και επεξήγηση σ κάθε απορία του . Τον επισκεφτηκαμε σήμερα 13/7/2022.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
12. Μάιος, 2022.
Επισκέφτηκα τον Κο Κούρτη για να αξιολογήσει το πρόβλημα στο ισχίο μου .με εντυπωσίασε η λεπτομερής κλινική εξέταση .πολύ επεξήγηματικος έλυσε κάθε απορία μου και μου έδωσε σωστές οδηγίες για το πώς θα πορευθω.τα 5 αστέρια είναι πραγματικά πολύ λίγα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑΣ!
Karina Davidian
Karina Davidian
15. Φεβρουάριος, 2021.
Εξαιρετικός γιατρός, καταπληκτικός επιστήμονας κ άνθρωπος!!!
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
14. Νοέμβριος, 2019.
NOTA GIAHOU
NOTA GIAHOU
30. Iούλιος, 2018.
Nick Damofli
Nick Damofli
17. Iούνιος, 2018.
Stavros A
Stavros A
17. Νοέμβριος, 2017.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.