Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης
Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος
Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ΠΧΣ, είναι ένας από τους κυρίους συνδέσμους του γόνατος, βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, εκφύεται από το μηρό και καταφύεται στην κνήμη. Μαζί με τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο (ΟΧΣ) παρέχει ατροφική σταθερότητα στο γόνατο. Δυστυχώς, όταν ο ΠΧΣ υποστεί ρήξη δεν μπορεί να επουλωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ρήξη χιαστού, αποτελεί ίσως έναν από τους πιο συχνούς αθλητικούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ουσιαστικά, ο πρόσθιος χιαστός ανήκει στους 4 βασικούς συνδέσμους και αποτελεί έναν από τους σταθεροποιητικούς παράγοντες της άρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση τραυματισμούς, υπάρχει αστάθεια.Ποια τα βασικά συμπτώματα; - Πως το καταλαβαίνεις ότι έχεις υποστεί ρήξη;
Όταν τραυματιστεί ο Πρόσθιος Χιαστός μπορεί να ακουστεί ένα "κρακ" και μπορεί να υπάρχει το αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος. Μέσα στις επόμενες δυο ώρες από έναν τραυματισμό του γόνατος, στην άρθρωση θα δημιουργηθεί οίδημα και επίσης θα υπάρχει σύγκαμψη του γόνατος, δηλαδή το γόνατο θα είναι λυγισμένο και θα έχει περιορισμένο εύρος κίνησης. Τέλος, θα εκδηλωθεί πόνος και σε στροφικές κινήσεις θα υπάρχει το αίσθημα του ασταθούς γόνατος.Ποια τα βασικά αίτια στην ρήξη χιαστού στο γόνατο;
Ο τραυματισμός του ΠΧΣ σχετίζεται τις περισσότερες φορές με αθλητική δραστηριότητα και συμβαίνει όταν στο γόνατο ασκούνται δυνάμεις υπερβολικής στροφής ή υπερέκτασης. Η ρήξη του ΠΧΣ συνήθως συμβαίνει με απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με το πόδι σταθερό στο έδαφος ή όταν οι δυνάμεις επιβράδυνσης περάσουν από το γόνατο. Όταν γίνεται απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομο σταμάτημα, ταχεία επιβράδυνση ενώ τρέχουμε, προσγείωση από ένα άλμα με λάθος τεχνική αλλά και άμεση επαφή η σύγκρουση όπως σε ένα τάκλιν στο ποδόσφαιρο, τότε μπορεί να υποστούμε ρήξη ΠΧΣ.Ουσιαστικά, λοιπόν όταν κάνουμε λόγο για αίτια στην ρήξη χιαστού θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συγκεκριμένος τραυματισμός οφείλεται στην στροφική κίνηση ή την αλλαγή φοράς τους γόνατος, όσο το πόδι παραμένει σταθερό στο έδαφος. Ο τραυματίας εκείνη την στιγμή μπορεί να αντιληφθεί άμεσα την σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς εκτός από το κρακ που ακούγεται, ο πόνος είναι μεγάλος και μάλιστα υπάρχει και αισθητή αστάθεια.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Για να γίνει η διάγνωση της ρήξης του Πρόσθιου Χιαστού λαμβάνονται υπόψη η συμπτωματολογία, το ιστορικό του ασθενούς, η κλινική εξέταση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες γόνατος, μαγνητική τομογραφία, και αρθροσκόπηση. Φυσικά, ένας έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να καταλάβει άμεσα ότι πρόκειται για ρήξη χιαστού, ωστόσο για να δούμε τον βαθμό της κατάστασης, αλλά και να δούμε ποια θεραπευτική λύση είναι κατάλληλη για τον ασθενή, τότε πάντα είναι καλύτερο ο ασθενής να πραγματοποιήσει μια μαγνητική τομογραφία.Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!
Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.
Σε τι διαφέρει η μερική από την ολική ρήξη;
Στην περίπτωση ρήξης χιαστού υπάρχουν δυο σενάρια: να υπάρξει μερική ή ολική ρήξη χιαστού. Στην πρώτη περίπτωση, όταν υπάρχει μερική ρήξη χιαστού, ακολουθείται μια συντηρητική αντιμετώπιση που συνήθως ο ορθοπεδικός σας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια. Το ποια θα είναι τα βήματα αντιμετώπισης εξαρτάται από το κάθε περιστατικό.Αντίθετα, όταν υπάρχει ολική ρήξη χιαστού (που αυτό το βλέπουμε μέσα από την μαγνητική τομογραφία), τότε η επεμβατική λύση είναι μονόδρομος, αφού ο ενδεδειγμένος τρόπος για αντιμετώπιση και οριστική θεραπεία είναι το χειρουργείο. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία της εγχείρησης, αλλά και το τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά από αυτή. Η προετοιμασία γίνεται στο νοσοκομείο, στο οποίο θα γίνει η επέμβαση και ο ορθοπεδικός σε συνεννόηση με το νοσοκομείο φροντίζει για την όλη διαδικασία.
Γίνεται αποκατάσταση χωρίς χειρουργείο;
Η αποκατάσταση χωρίς χειρουργείο δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Ωστόσο, οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους. Αν η σταθερότητα του γόνατος παραμένει ακέραιη, τότε μπορεί να ακολουθηθεί μια συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή αποτελείται από ξεκούραση, παγοθεραπεία, συμπιεστική περίδεση και ανάρροπη θέση για την αντιμετώπιση του οιδήματος και του πόνου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του εύρους κίνησης και της ενδυνάμωσης. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί νάρθηκας για την ακινητοποίηση της άρθρωσης.Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;
Νεαροί αθλητές οι οποίοι συμμετάσχουν σε αθλήματα που χρειάζεται να κάνουν συχνά περιστροφή στο γόνατο, το πιο πιθανόν είναι να χρειαστούν χειρουργείο ούτως ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις αθλητικές τους υποχρεώσεις. Το πιο συχνό χειρουργείο για ρήξη ΠΧΣ είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης, η οποία έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με την χρήση ενός αρθροσκοπίου, το οποίο περνά στο σώμα μέσα από μικρές τομές. Ο χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη θα αντικατασταθεί από ένα μόσχευμα που θα παρθεί από το γόνατο (επιγονατιδικό τένοντα) ή τμήμα των οπίσθιων μηριαίων μυών (hamstrings).Ύστερα από την αποκατάσταση του ΠΧΣ θα υπάρξει πρόγραμμα αποθεραπείας, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγχείρηση στην ρήξη χιαστού είναι η πιο ενδεδειγμένη και οριστική λύση. Μετά το χειρουργείο το γόνατο θα έρθει σχεδόν στην κατάσταση που ήταν πριν με μια ελάχιστη απόκλιση.
Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!
Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.
Πότε μπορώ να περπατήσω και πάλι;
Το πότε θα περπατήσει ο ασθενής μετά την εγχείρηση εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτούνται πρώρα κάποιες μέρες ανάρρωσης, κατά τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι. Μετά από αυτή τη περίοδο ο ασθενής σηκώνεται με μια βοήθεια (συνήθως με πατερίτσες) από το κρεβάτι, έτσι ώστε να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την αποκατάσταση του γόνατος.Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες, αυτές θα λάβουν χώρα δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Όταν ο ασθενής κάνει το πρώτο ραντεβού για φυσικοθεραπεία, θα του δοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασής του. Το διάστημα και ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται ανάλογα την περίπτωση και πόσο μεγάλη είναι η βλάβη. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες, έτσι ώστε ο ασθενής να επανέλθει στην προηγούμενη, φυσιολογική κατάσταση. Περπάτημα χωρίς κάποια βοήθεια, όπως για παράδειγμα πατερίτσες, μπορεί να γίνει σε 1 με 2 μήνες μετά το χειρουργείο, ωστόσο και πάλι αυτό είναι σχετικό και είναι ανάλογα με την περίπτωση.
Υπάρχουν επιπλοκές στην εγχείρηση;
Η εγχείρηση για την ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι ένα αρκετά συνηθισμένο χειρουργείο και πλέον ίσως και να αποτελεί μια επέμβαση «ρουτίνας», χωρίς όμως να αναιρεί την σοβαρότητα του τραυματισμού και τις γενικότερης κατάστασης. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, οι επιπλοκές είναι κάτι σπάνιο και όχι τόσο συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα αν μιλάμε για έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό.Ωστόσο, υπάρχουν αρθρώσεις που μετά την επέμβαση δεν επανέρχονται τόσο εύκολα και το οίδημα παραμένει στην περιοχή. Τότε ουσιαστικά γίνεται η γνωστή παρακέντηση, έτσι ώστε να αφαιρεθεί το υγρό που έχει μαζευτεί στην περιοχή. Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση λοίμωξης μετά την επέμβαση, αλλά αποτελεί μια σπάνια περίπτωση. Τέλος, η δημιουργία θρόμβωσης είναι κάτι εντελώς σπάνιο, καθώς ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικές ενέσεις ή γενικότερα αντιπηκτικά φάρμακα και γίνεται χρήση ειδικών επιδέσμων ή καλτσών που βοηθούν την ροή και την κυκλοφορία του αίματος.