Γράφει ο Ορθοπεδικός Χειρουρός Δρ. Αριστοτέλης Κούρτης
Εξειδικευμένος στις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου είναι ο πιο συνήθης τραυματισμός του γόνατος, ιδιαίτερα σε αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν σε σπορ επαφής. Όταν ο μηνίσκος ραγεί πιθανόν να προκαλέσει πόνο, οίδημα, δυσκαμψία, block στο γόνατο και περιορισμό του εύρους κίνησης.Μια απότομη κάμψη του γόνατος ή στροφή αυτού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ρήξη του μηνίσκου. Αυτό αποτελεί μία τραυματική ρήξη μηνίσκου. Με την πρόοδο της ηλικίας οι άνθρωποι καθίστανται πιο επιρρεπείς σε ρήξεις μηνίσκου διότι ο μηνίσκος με την πάροδο των ετών λόγω εκφύλισης, διότι ο μηνίσκος με την πάροδο των ετών εκφυλίζεται και αλλάζει σύσταση (γίνεται εύθρυπτος).
Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν δυο μηνίσκοι. Αποτελούν ημισεληνοειδείς ελαστικές κατασκευές από κολλαγόνο ιστό και ινοχόνδρυνη σύσταση και η βασική τους λειτουργία είναι η σταθεροποίηση του γόνατος, η απορρόφηση των κραδασμών καθώς και η μεταφορά φορτίων από το μηριαίο οστό στην κνήμη.
Όταν ο μηνίσκος ραγεί πιθανόν να προκαλέσει πόνο, οίδημα, δυσκαμψία, block στο γόνατο και περιορισμό του εύρους κίνησης. Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα εξετάσει το γόνατο, θα εκτιμήσει τα συμπτώματα, θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό προτού σας προτείνει το θεραπευτικό του πλάνο. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και την περιοχή της βλάβης της ρήξης του μηνίσκου, καθώς επίσης την ηλικία και τις δραστηριότητές σας.
Εάν η ρήξη του μηνίσκου είναι μικρού βαθμού και περιορίζεται στην περιφέρεια του μηνίσκου τότε μία συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να είναι επαρκής. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν και δεν βελτιωθούν με την συντηρητική αντιμετώπιση τότε μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε χειρουργείο.
Ποια είναι τα βασικά αίτια;
Η ρήξη μηνίσκου, όπως και η ρήξη πρόσθιου χιαστού βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των αθλητικών κακώσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειοψηφία τους τα αίτια προέρχονται από κάποια αθλητική δραστηριότητα. Δεν έχει σχέση η ηλικία, αφού η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί από μικρές ηλικίες μέχρι και μεγαλύτερες. Τα περισσότερα περιστατικά ρήξης μηνίσκου παρατηρούνται όταν ο ασθενής πήγε για ποδόσφαιρο, τρέξιμο ή συμμετείχε σε κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα αίτια της ρήξης μηνίσκου ποικίλουν και δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια.Ποια η διαφορά μεταξύ έσω και έξω ρήξης μηνίσκου;
Βάση της ανατομίας, οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου κνημιαίου κονδύλου έσω και έξω. Στατιστικά, η ρήξη του έσω μηνίσκου μπορεί να την συναντήσουμε περισσότερες φορές σε σχέση με την ρήξη έξω μηνίσκου και αυτό εξηγείται πολύ απλά με ανατομικούς όρους. Ωστόσο, και τα δυο περιστατικά τόσο η ρήξη έσω μηνίσκου, όσο και η ρήξη έξω μηνίσκου είναι αρκετά σημαντικά και ένας έμπειρος ορθοπεδικός ιατρός μπορεί να σας εξηγήσει ακριβώς την διαφορά αλλά και σε ποια περίπτωση μπορεί να ανήκετε.Πως γίνεται η διάγνωση;
Πριν το χειρουργείο θα χρειαστεί να προηγηθεί μαγνητική τομογραφία του γόνατος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Σε περίπτωση ρήξης έξω μηνίσκου η πιθανότητα για χειρουργική επέμβαση είναι μικρή γιατί σπάνια η ρήξη είναι συμπτωματική. Σε ρήξη του έσω μηνίσκου συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και επίμονα και η πιθανότητα χειρουργικής αποκατάστασης ειναι μεγαλύτερη.Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!
Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;
Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας, θα εξετάσει το γόνατο, θα εκτιμήσει τα συμπτώματα, θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό προτού σας προτείνει το θεραπευτικό του πλάνο.Ωστόσο, ο ασθενής την στιγμή της ρήξης μηνίσκου μπορεί να το αντιληφθεί άμεσα, καθώς τα συμπτώματα είναι εμφανή. Όπως και στην ρήξη χιαστού, την ώρα του τραυματισμού ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι σοβαρό ή κάτι έχει σπάσει. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ο ασθενής αναφέρει ότι μπορεί εκείνη την στιγμή να συνεχίσει την δραστηριότητα του κανονικά χωρίς ακόμα να έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κατάστασης.
Για παράδειγμα, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αν ο παίκτης υποστεί ρήξη μηνίσκου κάποιες φορές δεν το αντιλαμβάνεται άμεσα, ωστόσο στην πορεία της δραστηριότητας το γόνατο αρχίζει να πρήζεται και μπορεί να γίνει δύσκαμπτο.
Έτσι, ως βασικά συμπτώματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο έντονος πόνος στην έσω και έξω μεριά του γόνατος, οίδημα ή δυσκαμψία και ίσως κάποιο αίσθημα αστάθειας.
Τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με την ρήξη χιαστού και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να υπάρξει και «εμπλοκή» του γόνατος.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και την περιοχή της βλάβης της ρήξης του μηνίσκου, καθώς επίσης την ηλικία και τις δραστηριότητες σας.Εάν η ρήξη του μηνίσκου είναι μικρού βαθμού και περιορίζεται στην περιφέρεια του μηνίσκου τότε μία συντηρητική αντιμετώπιση με παγοθεραπεία, αποφόρτιση, φυσικοθεραπεία και παυσίπονο φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι επαρκής. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν και δεν βελτιωθούν με την συντηρητική αντιμετώπιση τότε μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε χειρουργείο.
Η αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον συνήθη χειρουργική θεραπευτική τεχνική η οποία εφαρμόζεται πολύ συχνά σε ρήξη του μηνίσκου. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την ολική μηνισκεκτομή — δηλαδή την αφαίρεση όλου του μηνίσκου που έχει υποστεί την ρήξη, την συρραφή μηνίσκου η οποία γίνεται αρθροσκοπικά με την χρήση ειδικών ραμμάτων ή καρφίδων, καθώς επίσης και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις την μεταμόσχευση μηνίσκου.
Το χειρουργείο μπορεί να γίνει με τη χρήση αρθροσκοπίου, για να συρραφεί η να αφαιρεθεί ο ραγής μηνίσκος. Στην αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου, ο ραγής μηνίσκος συρράπτεται είτε με ειδικά ράμματα είτε με απορροφήσιμες καρφίδες ανάλογα με την έκταση της βλάβης.
Ο Ιατρός σας δίνει λύση σε κάθε σας πρόβλημα!
Επικοινωνήστε σήμερα και δώστε τέλος σε κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί.
Πρέπει να κάνω μαγνητική πριν το χειρουργείο;
Ναι, για να γίνει ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση, στις περισσότερες των περιπτώσεων ο γιατρός σας, θα σας αναφέρει όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει για να δούμε ακριβώς την κατάσταση του γόνατος και το πόσο μεγάλη ζημιά έχει υποστεί. Τις περισσότερες φορές, ανάμεσα σε αυτές τις εξετάσεις βρίσκεται και η εξέταση με μαγνητική τομογραφία όπου και εκεί θα φανεί με λεπτομέρεια ο τραυματισμός που έχει γίνει στο γόνατο.Επίσης, η μαγνητική τομογραφία μας βοηθάει σε μεγάλο βαθμό για να δούμε το ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε, η επέμβαση που πρέπει να γίνει αλλά και να αντιληφθούμε κάποια πρώτα πράγματα για την συνολική αποκατάσταση στο γόνατο.
Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση εκτός από την επέμβαση;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση με χειρουργείο είναι μονόδρομος και ο γιατρός σας προτείνει να γίνει άμεσα η εγχείρηση. Ειδικά σε περιπτώσεις που μιλάμε για επαγγελματία αθλητή, τότε το χειρουργείο πρέπει να γίνει άμεσα, έτσι ώστε το γόνατο να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην βέλτιστη κατάσταση. Ωστόσο, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους φυσική αντιμετώπιση, δηλαδή να επανέλθει το γόνατο από μόνο του. Άλλωστε, μακροπρόθεσμα αυτό είναι κάτι το οποίο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Έτσι η αρθροσκοπική αντιμετώπιση ή η συνολική αποκατάσταση με κάποιου είδους επέμβαση είναι μονόδρομος.Ποιος ο χρόνος αποκατάστασης;
Ο ασθενής υποβάλλεται σε εγχείρηση και μπορεί να λάβει εξιτήριο κάποιες ώρες, ή ανάλογα την περίπτωση ίσως και κάποιες μέρες μετά. Από την στιγμή που θα εξέλθει από την κλινική ξεκινάει το πρόγραμμα αποκατάστασης και ο χρόνος ξεκινάει. Ο ασθενής μετά από λίγες μέρες ξεκινάει την φυσικοθεραπεία.Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως έκταση και εντόπιση βλάβης, γενικότερη κατάσταση ασθενούς, αρχική μετατραυματική εικόνα κτλ. Συνήθως είναι από δυο με πέντε εβδομάδες.